Bankrot vuče na dno, japanskom divu nema spasa

Akcije kompanije Takata ponovo su pale, izgubivši gotovo polovinu vrednosti u samo tri dana trgovanja zbog nagoveštaja o bankrotu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2017.

09:17

Bankrot vuče na dno, japanskom divu nema spasa
Foto: Thinkstock

Posrnuli japanski proizvođač vazdušnih jastuka za automobile nagovestio je da će podneti zahtev za zaštitu od bankrota i prodati imovinu jednoj američkoj kompaniji.

Takata, koja je u centru pažnje poslenika auto industrije zbog najvećeg opoziva bezbednosnih jastuka ikada, završila je trgovanje na Tokijskoj berzi na 244 jena (2,20 dolara), potonuvši za gotovo 25 posto, što je maksimalni dnevni gubitak, nakon neverovatnog pada vrednosti njenih akcija u poneđeljak i utorak, izveštava agencija AFP.

Japanski poslovni dnevnik Nikei izveštava da će kompanija, čije obaveze prelaze jednu hiljadu milijardi jena (9,0 milijardi dolara), doneti formalnu odluku o podnošenju zahteva za stečaj na sastanku uprave ovog meseca.

Američki proizvođač auto delova "Kij Sejfti Sistems", koji je u vlasništvu kineske kompanije Ningbo Džojson Elektronik, preuzeće poslovanje Takate, objavio je Nikei prošlog petka.

Očekuje se da će odbor Takatinog ogranka sa sedištem u SAD-u, TK Holdingsa, odobriti podnošenje zahteva za stečaj ovog meseca, naveo je list.

U nekim drugim medijskim izveštajima se navodi da najveći proizvođači automobila, klijenti Takate, podržavaju plan za stečaj.

Takata je već pristala da plati novčanu kaznu od milijardu dolara u sudskoj nagodbi povodom tužbi u Sjedinjenim Državama zbog njenih neispravnih vazdušnih jastuka, koji su povezani sa najmanje 16 smrtnih slučajeva i povredama u saobraćajnim nezgodama širom sveta.

Kompanija sa sedištem u Tokiju je u petak bila suspendovana iz berzanskog trgovanja u iščekivanju odgovora povodom pisanja lista Nikei i sličnih izveštaja. Kasnije tokom dana Takata je objavila da nije doneta nikakva odluka, ali da su "sve opcije" na stolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: