EK: Izbaciti Hrvatsku, a hitna akcija...

Evropska komisija je saopštila da su članice evrozone poboljšale svoju fiskalnu poziciju, što je signal rastuće finansijske stabilnosti.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.05.2017.

16:30

EK: Izbaciti Hrvatsku, a hitna akcija...
Foto: Thinkstock

Oni su takođe preporučili izlazak Hrvatske iz Postupka prekomernog deficita.

Zbog poboljšanja stanja javnih finansija u Portugaliji i Hrvatskoj, Komisija je u redovnom izveštaju saopštila da želi da okonča disciplinski budžetski postupak protiv dve zemlje, što će morati da podrže ministri finansija EU, prenosi agencija Rojters.

"Na temelju ocene programa za stabilnost i konvergenciju, Komisija preporučuje zatvaranje Postupka prekomernog deficita za Hrvatsku i Portugaliju", saopšteno je iz Komisije.

Francuska i Španija su, medjutim, još uvek iznad granice budžetskog deficita koju propisuje Evropska unija, dok je Italija suočena sa izazovima koji zahtevaju hitne akcije, saopštila je Evropska komisija.

"Ekonomski oporavak i poboljšanje budžetske pozicije su medjutim neujednačeni", prema rečima evropskog komesara za ekonomska pitanja Pjera Moskovisija.

Protiv Francuske, druge najveće ekonomije evrozone, nastavlja se disciplinski postupak zbog prekoračenja propisane granice deficita od 3 odsto BDP-a, a isto važi i za Španiju, Grčku i Britaniju, saopštila je Komisija.

Italija ima veoma visok javni dug, drugi najveći u evrozoni posle Grčke, zbog čega je uvrštena u grupu zemalja koje su suočene sa izazovima koji zahtevaju hitne akcije.

Celokupna evrozona je u 2016. godini snizila svoj budžetski deficit na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda tog bloka, a taj jaz će ove i naredne godine dodatno pasti.

Kada je reč o EU, njen deficit je prošle godine iznosio 1,7 odsto BDP-a i takodje će nastaviti da pada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: