"Mogu da idu ali neka plate, a gastarbajteri..."

Poljska premijerka Beata Šidlo je kao poljski uslov u pregovorima o Bregzitu postavila to da Velika Britanija plaća kako je dogovoreno u budžet EU do 2020.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

10:33

Foto: Thinkstock

Takođe, zatražila je da se garantuju dosadašnja prava gastarbajterima iz novih članica Unije, dok je slovački premijer Robert Fico ponovo upozorio da Brezgit ne sme da zaboli EU već Britaniju.

“Poljska nije saglasna da u sadašnjem budžetu EU od 2014. do 2020. koji je već dogovoren i na koji je pristala Velika Britanija dođe do bilo kakvih izmena u korist Britanije, čak i kada napusti EU", kazala je premijerka Šidlo poljskom državnom radiju.

Na zahtev britanske premijerke Tereze Mej, predsednice dve vlade razgovarale su u sredu uveče telefonom i Beata Šidlo je uz uslov da Britanija nastavi da prema planu uplaćuje u evropsku kasu do 2020. godine Terezi Mej prenela i to da poljskim gastarbajterima koji su već u Velikoj Britaniji moraju i nakon Bregzita da ostanu ista prava kao što imaju sada.

"Ako Velika Britanija govori o svojim građanima, o svojoj zemlji i mi ćemo govoriti o našim građanima, našoj zemlji i projektu do koga nam je toliko stalo - o EU. Pregovori o Bregzitu biće veoma oštri i bolni. Ali ne bi bilo ispravno kada bi iz tih pregovora EU izašla oslabljena a Velika Britanija ojačana", kazao je u sredu i slovački premijer Robert Fico.

Po oceni slovačkog premijera, ako Bregzit zaboli EU a ne Veliku Britaniju to bi bio najgori primer za ugled za bilo koju članicu Unije u kojoj eventualno rastu pritisci javnosti da izađu iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: