Izmirenje zakasnilo - Turska plaća preveliki ceh

Broj stranih turista u Turskoj je u avgustu pao za skoro 38 odsto, pošto je turistički sektor uzdrman neuspelim pokušajem vojnog puča i terorističkim napadima.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

09:44

Izmirenje zakasnilo - Turska plaća preveliki ceh
Foto: Gettyimages

Oko 3,18 miliona turista je u avgustu posetilo Tursku, što je za 37,96 odsto manje njih nego u avgustu prošle godine, navodi se u saopštenju turskog ministarstva za turizam, a prenosi agencija Frans pres.

U junu je registrovan najveći pad u dolascima turista od 40,86 odsto u odnosu na isti period lani, dok je u julu njihov broj smanjen za 36,72 odsto.

Turistički sektor Turske je i pre pokušaja vojnog puča bio u problemima zbog niza terorističkih napada u prvom ovogodišnjem polugodištu i samoubilačkih bombaških napada na Istanbulskom aerodromu u junu kada je život izgubilo 47 ljudi, i za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Turski sektor turizma je prošle godine prihodovao 35,1 milijardu dolara i ima udeo u BDP-u Turske od 4,4 odsto.

Uprkos normalizaciji odnosa sa Moskvom u junu i ukidanju embarga na putovanja, broj posetilaca iz Rusije je prošlog meseca smanjen za 83,63 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U avgustu prošle godine u Turskoj je boravilo skoro 640.000 ruskih turista, da bi ove godine njihov broj pao ispod 105.000.

Broj nemačkih turista u Turskoj je u avgustu pao za 34,5 odsto, dok je broj iranskih turista pao za skoro 32 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: