EUR sve jači: Glavobolja, još će da raste

Tržište valuta očekuje jačanje kursa evra prema najvažnijim valutama u narednim nedeljama, što bi Evropsku centralnu banku moglo da staviti pred novi izazov.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

10:06

EUR sve jači: Glavobolja, još će da raste
Foto: Thinkstock

Kako navodi Fajnenšl tajms, zajednička evropska valuta prošlu nedelju je zaključila sa 1,5 odsto višom vrednošću, dohvativši 1,13 dolara po prvi puta od šokantne britanske referendumske odluke o napuštanju Evropske unije.

Deo stranih analitičara smatra da se evro može popeti još više, ponajviše zbog skepticizma da će američka centralna banke (Fed) ove godine povećavati kamatne stope.

Analitičari Morgan Stenlija ističu kako bi evro mogao da se nađe na nivou od 1,18 dolara. Švajcarska UBS banka ocenjuje da će evro kraj godine dočekati na 1,16 dolara.

Promatrači tržišta kažu kako Fed šalje zbunjujuće signale oko trenutka podizanja kamatnih stopa, pa bi govor predsednice Feda Dženet Jelen u Džekson Holu treba da da jasniji odgovor na to pitanje.

Međutim, jači evro mogao bi da zada glavobolje ECB-u s obzirom da će evropski izvoz učiniti manje konkurentim, a time se delom ugrožava I privredni rast.

Primećuje se to i na evropskim berzama gde su deonice nakon julskog uspona prošle nedelje pale između jedan i dva odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: