Teško je u korak s Eplom i Androidom, ali...

Kineski tehnološki div Lenovo ostvario je veći profit u prvom kvartalu zahvaljujući smanjenju troškova, ali se i dalje bori sa prodajom PC-a i smartfonova.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2016.

09:54

Teško je u korak s Eplom i Androidom, ali...
Foto: Thinkstock

Cena akcije Lenova je porasla za 3,55 odsto u jutarnjoj trgovini, nakon što je kompanija objavila rast neto dobit od 64 odsto na godišnjem nivou, na 173 miliona dolara, prenosi agencija AFP.

Međutim, prihodi kompanije su potonuli za šest procenata na 10,1 milijardi dolara zbog usporavanja prodaje kompjutera mobilnih telefona.

Kompanija sa sedištem u Pekingu, koja tradicionalno proizvodi personalne računare, pokušava da proširi poslovanje u oblasti smartfona, pošto tržište personalnih računara splašnjava, ali je teško u toj borbi održati korak sa rivalskim Eplom i Androidom, konstatuje AFP.

Prihodi odeljenja za kompjutere i pametne uređaje, uključujući i tablet računare, pali su sedam procenata na 6,99 milijardi dolara.

Poslovanje sa mobilni telefonima takođe je zabeležilo pad od šest odsto, na 1,71 milijardi dolara, što je rezultiralo operativnim gubitkom tog odeljenja od 163 miliona dolara.

Međutim, kompanija smatra da je njeno poslovanje u segmentu personalnih računara bilo "bolje nego što se očekivalo", navodeći podatak da je globalno tržište ovih proizvoda palo za četiri odsto, dok je poslovanje sa smartfonima, kako dodaju, "stabilizovano".

Lenovo je zaštitilo profitnu maržu smanjenjem operativnih troškova u prvom kvartalu za 17 odsto, na 1,29 milijardi dolara, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kineska firma je u avgustu prošle godine najavila plan smanjenja troškova za 1,35 milijardi dolara i otpuštanje 3.200 zaposlenih iz neproizvodnog sektora, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: