Merkelova: TTIP je naš apsolutni interes

Nemačka kancelarka Angela Merkel je stala u odbranu sklapanja trgovinskog sporazuma između EU i SAD, koji je, kako je istakla, apsolutno u interesu Evrope.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

13:57

Merkelova: TTIP je naš apsolutni interes
Foto: Tanjug/AP

Odbacujući kritike nemačke industrijske grupacije BDI da političari ne čine dovoljno kako bi podržali sporazum o Transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP), Merkelova je rekla da je TTIP "apsolutno značajan i da je apsolutno u interesu Evrope", prenosi agencija AP.

Šef BDI Ulrih Grilo je početkom ove nedelje optužio vladu u Berlinu za nepružanje dovoljne podrške TTIP-u. Evropski zvaničnici su na udaru kritika brojnih protivnika TTIP-a, naročito u Nemačkoj i Francuskoj.

TTIP je krojen kao investicioni sporazum za 21. vek, koji je fokusiran na usklađivanje propisa i standarda, smanjivanje barijera na planu investicija, na omogućavanje pristupa vladinim ugovorima, ali i na zaštitu prava potrošaca, navodi agencija Frans pres.

Sa obe strane Atlantika, međutim, raste otpor prema ovom sporazumu, jer kritičari sumnjaju u benefite otvorenije trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: