Suspenzija Alibabe: "Najveće tržište falsifikata"

Organizacija za borbu protiv falsifikovanja robe suspendovala je iz članstva kompaniju Alibaba, javili su svetski mediji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.05.2016.

21:21

Suspenzija Alibabe:
foto: Beta/AP

Međunarodna koalicija za borbu protiv falsifikovanja je navela da je donela takvu odluku posle dojava “nekih kompanija da je kineski gigant u internet prodaji najveće prodajno mesto falsifikovane robe na svetu“.

To međunarodno regulatorno telo je saopštilo članicama da je propustilo priliku da informiše upravu o konfliktu interesa u kom se nalazi i predsednik te organizacije Robert Barkjezi.

Akcije Alibabe pale su više od dva odsto nakon ove vesti.

Luksuzni svetski brendovi popud Tifanija i Gučija koji su članovi Grupe ranije su upozoravili da će je napustiti ukoliko i Alibaba postane jedna od članica. Organizacija inače ima 250 brendova koji su članovi, uključujući Epl, Cisko, Šanel... i ova organizacija im je bila neki vid zajedničke akcije protiv onlajn prodavaca za koje poznati dizajneri tvrde da je utočište lažne robe.

Protiv Alibabe je bila podnesena i tužba zbog navodnog puštanja prodaje falsifikovane robe u SAD i na drugim tržištima. Navodi se da kompanija nije uradila ništa da spreči ove poslove zbog čega je i sama najava da bi Alibaba mogla biti jedna od članica ove ugledne organizacije izazvala bes kod bredova.

Ranije je agencija Asošiejted pres prenela da Barkjezi ima akcije u kompaniji Alibaba, da je blizak sa upravom te kompanije i da je dozvolio članovima porodice da pomažu u radu Koalicije.

Agencija je došla do nekoliko dokaza koji povezuju Barkjeza i Alibabu, između ostalog da poseduje akcije u kompaniji od 2014. godine, iako je tvrdio da je reč o malom procentu, kao i da je zaposlio je i sina koji je radio prehodno u Eplu.

Alibaba je inače, uvek insistirala na tome da ima jake rezultate u radu sa drugim kompanijama da spreči falsifikate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: