Nije dobro: Serija loših vesti za Japan

Vlasti u Japanu su objavile seriju negativnih ekonomskih podataka, što su prvi važniji pokazatelji otkad je privreda u trećem kvartalu skliznula u recesiju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.11.2015.

10:27

Default images
Foto: Thinkstock

Prema podacima japanskog ministarstva unutrašnjih poslova, potrošačke cene u Japanu su u oktobru, na godišnjem nivou, pale 0,1 odsto, što je treći uzastopni mesec pada potrošačkih cena.

Istovremeno, potrošnja domaćinstava je u oktobru smanjena za 2,4 odsto u odnosu na isti mesec lani, prenosi agencija Frans pres.

Stopa nezaposlenosti je prošlog meseca pala na najniži nivo za poslednje dve decenije od 3,1 odsto sa 3,4 odsto iz septembra, ali se uprkos tome, upalio novi alarm u japanskoj ekonomiji, a to je porast honorarnih poslova sa niskim platama.

"Zapošljavanje raste, ali je uglavnom reč o honorarnim poslovima", izjavio je glavni ekonomista istraživačkog instituta Dai-iči lajf rišerč, Jošiki Šinke.

Zvanični podaci sa početka ovog meseca su pokazali da je bruto domaći proizvod Japana pao za 0,2 odsto u periodu jul-septembar, ili na godišnjem nivou za 0,8 odsto, što je označilo drugi uzastopni kvartal negativnog privrednog rasta. Po definiciji, kada se dva uzastopna kvartala beleži negativan privredni rast država se nalazi u tehničkoj recesiji.

Kao odgovor na najnoviju slabost privrede, japanski premijer Šinzo Abe je naložio vladi da pripremi dodatne podsticajne mere.

Privreda Japana je prošle godine na kratko skliznula u recesiju, pošto su gradjani smanjili potrošnju nakon podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV) u zemlji, navodi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: