Ozborn odustao od pomoći najsiromašnijm

Britanska vlada je predstavila plan za smanjenje izdataka u sektoru socijalne pomoći i eliminisanje budžetskog deficita.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

15:56

Default images
Foto: Tanjug/AP

Vlada je takođe odbacila kontroverzni plan o ukidanju poreskih olakšica za najsiromašnije građane.

U tradicionalnom jesenjem obraćanju parlamentu, britanski ministar finansija Džordž Ozborn je izneo predlog za ostvarivanje uštede od 12 milijardi funti na račun socijalne pomoći, i smanjenje budžetskih rashoda za 20 milijardi funti, a istovremeno je obećao prikupljanje 5,0 milijardi funti kroz borbu protiv utaje poreza, prenosi agencija Frans pres.

Ozborn je rekao i da je britanska vlada odustala od planiranog reformisanja sistema poreskih olakšica koji pomaže najsiromašnijim građanima, posle serije kritika upućenih na račun ovog plana.

"Saslušao sam i razumeo zabrinutost. I iz razloga što sam danas u mogućnosti da objavim ostvarivanje napretka u javnim finansijama, najednostavnija stvar koju možemo da uradimo jeste da ne uvedemo ove izmene, već da ih izbegnemo", rekao je Ozborn, a prenosi agencija Frans pres.

U proteklih nekoliko meseci, Ozborn se susreo sa brojnim kritikama, čak i unutar sopstvene Konzervatine stranke, povodom planiranog rezanja socijalne pomoći.

Ozborn je, takođe, obećao da će eliminisati budžetski deficit, zahvaljujući većem od očekivanom suficitu od 10,1 milijardi funti u 2019/2020. godini, kada se završava mandat aktuelne vlade.

"Naš posao je da obnovimo Britaniju kako bi Britanci bili najprosperitetniji najsigurniji na svetu", izjavio je Ozborn, i dodao da će budžet za izgradnju socijalnih stanova biti uvećan na 2,0 milijarde funti godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: