Izraelski gasni planovi srušeni u trenu

Otkriće potencijalno najvećeg polja prirodnog gasa u Sredozemnom moru, u teritorijalnim vodama Egipta, moglo bi da poremeti energetske planove Izraela.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

11:48

Default images
Foto: Thinkstock

To otkriće moglo bi da umanji šanse za razvoj izraelskog polja gasa, komentarišu izraelski mediji.

Italijanski energetski gigant Eni objavio je u nedelju otkriće tog polja i mada tačna količina gasa nije još poznata, ono će sigurno dramatično izmeniti tržište u mediteranskoj areni prirodnog gasa, navode poznavaoci prilika u Izraelu. Ta zemlja je računala na Egipat kao glavnog kupca svog gasa. Očekivalo se da Egipat plati za razvoj izraelskog polja Levijatan. Partneri Levijatana nadali su se da će potpisati petnaestogodišnji sporazum sa postrojenjem Britanskog gasa u severnom Egiptu, kome je nedostajao lokalni gas.

Partneri drugog izraelskog gasnog polja Tamar nadali su se takođe da će izvoziti četvrtinu svog gasa u Egipat, firmi u kojoj Eni ima 40 odsto udela. Kako bi se potpisao taj sporazum, koji se procenjuje na oko 15 milijardi dolara, izraelska vlada je odobrila nedavno kontroverzni paket beneficija, uključujući ranu dozvolu za izvoz gasa.

Vlada je objasnila da bi plan valjalo što pre odobriti iz ekonomskih i geopolitičkih razloga, uglavnom zbog potrebe da se gas izvozi u Egipat kako bi se održali interesi Izraela u regionu. Sada taj razlog više možda neće postojati.

Potencijalno najveće nalazište prirodnog gasa nađeno je na skoro istoj dubini kao i izraelski Levijatan, 1.450 metara. Eni ga je označio "supergiganstkim", jer se prostire na 100 kvadratnih kilometera i možda sadrži 850 milijardi kubnih metara gasa, što je za 40 procenata više od Levijatana.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, obrazlužući potrebu sklapanja sporazuma, nije pominjalo plan egipatske vlade da razvije sopstveni prirodni gas. Eni operiše u Egiptu od 1954. godine, a nedavno se pridružio investicionom programu egipatske vlade u eksploataciji nafte i prirodnog gasa, potpisavši u principu sporazum od dve milijarde dolara investicija.

"Ispostavilo se da Egiptu nije potreban naš gas i vlada mora sada da donese razložan i razuman plan bez fabrikovanja panike i imaginarnih bezbednosnih razloga", rekla je poslanik Šeli Jahimovič iz opozicione partije laburista. Takođe je predvidela pad cena gasa zbog regionalne konkurencije.

Ministar Juval Stanic ponovio je svoju poziciju da Izrael mora da odobri gasni plan, jer je otkriće polja u Egiptu bolno podsećanje da je jevrejska država "spavala na nogama" i odlagala konačno odobrenje za prirodni gas i dalje istraživanje, dok se svet menjao "pred našim očima", kako je rekao.

Stajnic je ocenio da otkriće u Egiptu može da ima uticaja na Izrael koji nastoji da izveze svoje zalihe.

Egipatski zvaničnici već su najavili da će obustaviti uvoz gasa jer im otkriće novog gasnog polja obezbeđuje snabdevanje tim energentom za bar deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: