Direktor Etihada: Mi nismo banka

Prošlogodišnja značajna investicija Etihad ervejza u Alitaliju je oživela italijansku nacionalnu avio-kompaniju i postavila je na novi put ka profitabilnosti.

Svet

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

15:29

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Predsednik i generalni direktor Etihad ervejza Džejms Hogan govorio je na Okruglom stolu u Riminiju, prestižnom susretu koji se održava u ovom istorijskom gradu, na kome se razgovaralo o pitanjima od značaja za kulturu i privredu Italije.

"Alitalija je kompanija koja ima znatnu istoriju i brend koji je prepoznatljiv širom sveta, ali koja je tokom godina izgubila svoj put i naišla na izazove u svom poslovanju“, rekao je Hogan govoreći na panelu pod nazivom "Ulaganje i poverenje u Italiju“.

Etihad ervejz je investirao 560 miliona evra u sporazum na više nivoa koji obuhvata vlasnički udeo od 49 procenata u Alitaliji, 75 procenata učešća u programu lojalnosti Alitalije, MilleMiglia, kupovinu i iznajmljivanje Alitaliji pet pari dolaznih i odlaznih slotova na aerodromu Hitrou u Londonu i kredite akcionara koji su odmah smanjili finansijske obaveze Alitalije. Etihadovo ulaganje je najveći deo šire investicije zajedno sa drugim zainteresovanim stranama koja iznosi ukupno 860 miliona evra.

“Avijacija je globalna, a ne lokalna industrija. Kao i mnoge druge privredne grane, avijacija treba da ima pristup svetskim investicionim sredstvima kako bi obezbedila kapital koji je potreban za efikasan rast i održanje konkurentnosti", rekao je Hogan.

“Investicije nisu pretnja,“ rekao je direktor Etihada i dodao: One su spas i izvor energije, koji samo može da donese dobra za evropsku avijaciju, evropsku ekonomiju i za zaposlenost u Evropi.“

Hogan je rekao da je investicija Etihad ervejza u Alitaliju bila isplativ način da obe kompanije napreduju, omogućujući putnicima veći izbor i bolji kvalitet.

"Nemojmo zaboraviti da niko drugi nije želeo da investira u Alitaliju," rekao je Hogan.

Hogan kaže da je Etihad ervejz kao strateški akcionar morao da predvidi povraćaj na svoju investiciju i zajedno sa menadžmentom Alitalije je postavio trogodišnji plan za ostvarenje održivog profita. U prvoj godini poslovanja, cilj je da se smanje gubici, u 2016. godini da rashodi budu jednaki prihodima i da se u 2017. godini postigne profitabilnost.

"Mi nismo banka", rekao je Hogan. "Neophodno je da finansijski stabilizujemo poslovanje tako što ćemo doprineti svežim kapitalom. Takođe je bilo potrebno sarađujemo sa Alitalijom, njenim sindikatima i partnerima kako bismo identifikovali sve neposredne mogućnosti za smanjenje troškova. To je podrazumevalo ostvarenje veće efikasnosti, restrukturiranje mreže linija i reda letenja i smanjenje kratkolinijske flote kako bi se maksimizirala upotreba letelica. To su bili neposredni rezultati."

Etihad ervejz je pomogao da Alitalija proširi svoj globalni domet povezivanjem mreža obeju kompanija preko čvorišta Etihad ervejza u Abu Dabiju, glavnom gradu UAE, gde je uspostavljen kod šer sporazum na letovima dveju avio-kompanija. Etihad je takođe pomogao Alitaliji da nabavi nove širokotrupne avione kako bi se uvećao broj dugih linija.

"Ne samo da smo obezbedili da Alitalija ostane u vazduhu, već smo takođe investirali u zaštitu i stvaranje novih radnih mesta u Italiji. Investirali smo u ponovnu izgradnju brenda Alitalije. I uložili smo u Alitaliju sa jasnom željom da pomognemo da se razvije kao prestižni globalni brend i u avio-kompaniju i preduzeće koje doprinosi razvoju Italije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: