Đokovićev sponzor menja radno vreme

Japanska modna industrija “Uniklo” ponudiće mogućnost zaposlenima u svojim japanskim prodavnicama da, umesto pet dana nedeljno, rade dan kraće.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.08.2015.

13:45

Default images
Foto: Getty images

Odluka se odnosi na 10.000 radnika te modne kuće koji rade u prodavnicama širom Japana, a podrazumeva da radna nedelja, umesto pet dana po osam sati, traje četiri dana po 10.

U “Uniklu”, čiji je jedan od najvećih promotera i svetski treniser broj 1 Novak Đoković, očekuju da tu mogućnost iskoristi petina zaposlenih. U “Uniklu”, koji ima prodajne objekte u 15 zemalja sveta, kažu da im je namera da se novom politikom zadrže zaposleni, kao i da im se olakšaju porodične obaveze.

Od radnika koji prihvate četvorodnevnu radnu nedelju u trajanju od 10 sati dnevno biće, međutim, zatraženo da rade vikendom i praznikom.

Ukoliko taj novi sistem zaživi, kompanija će razmotriti da ga primeni i na centralnu podružnicu u Japanu, a možda i na prekookeanska tržišta, uključujući i SAD.

Analitičari smatraju da bi, imajući u vidu da se Japan suočava sa manjkom radne snage, i drugi trgovci, ugostitelji i uslužni sektor mogli da slede primer “Unikla” i ponude takav način rada kako bi privukli zaposlene.

Velike japanske kompanije su privremeno ponudile četvorodnevnu radnu nedelju kako bi se prevazišao problem nedostatka električne energije 2011. godine, nakon nuklearne nesreće u Fukušimi, ali ih je samo nekoliko to zadržalo kao trajnu opciju.

U SAD se takav modalitet radne nedelje nudi bar nekima od zaposlenih u nešto manje od polovine firmi, ali samo 10 odsto tih kompanija takvu mogućnost nudi svim zaposlenima.

Kakav je vaš stav, kakvu biste radnu nedelju vi želeli? Nađite odgovor koji vam leži u anketi B92 Biz i glasajte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: