Alijanc "kažnjava" Nemce, gasi 28 filijala

Najveća evropska osiguravajuća kuća, nemački Alijanc, najavila je smanjenje svoje mreže poslovnica u Nemačkoj sa sadašnjih 88 na 60, saopštila je ta kompanija.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2015.

12:41

Default images
Foto: Beta/AP

Za ovakav potez nemački Alijanc se odlučio nakon što su niske kamatne stope i zahtevi regulatora nagrizli profitabilnost industrije osiguranja.

Oko 360 radnih mesta, ili oko 1,0 odsto zaposlenih u Nemačkoj, uglavnom na rukovodećim i logističkim funkcijama, biće pogođeni odlukom Alijanca, koji planira da smanji broj filijala sa sadašnjih 88 na 60, saopštila je kompanija, a prenosi njujorška agencija Blumberg.

Zatvaranje poslovnica trebalo bi da bude završeno do januara iduće godine, navodi se dalje i dodaje da 8.400 agenata osiguranja Alijanca u Nemackoj neće biti ugroženo.

Alijanc računa da će ovim potezom uštedeti oko 40 miliona evra (45 miliona dolara) godišnje, koji će biti korišćeni za povećanje digitalnih usluga kompanije.

Analitičari Međunarodnog monetarnog fonda, "JP Morgan Čejsa" i Barkliza, upozorili su na profite osiguravajućih kuća zbog programa Evropske centralne banke o kupovini obveznica, koji drži kamatne stope na istorijski niskim nivoima.

Niže stope i nova pravila kapitala primoraće osiguravače da izdvajaju više novca za poslovnice koje nude siguran povraćaj investitorima, ocenili su iz "JP Morgana" prošlog meseca.

Prosecna garantovana stopa u Nemačkoj , gde je Alijanc tržišni lider u životnom osiguranju, iznosi 3,0 odsto.

Vrednost akcije Alijanca pala je na Frankfurtskoj berzi u jutarnjem trgovanju 0,6 odsto na 138,95 evra, što je peti dan uzastopnog pada, a Blumbergov indeks evropskih 500 osiguravača takođe je skliznuo 0,4 odsto peti dan zaredom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: