Dužnička omča guši evrozonu

Stanje javnih finansija evrozone znatno se poboljšalo u 2013. godini, jer je njena ekonomija izašla iz istorijske recesije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

13:18

Default images

Međutim, celokupan nivo duga ostao na opasno visokom nivou, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci evropske službe za statistiku - Evrostata.

Prosečan budžetski deficit evrozone - razlika između budžetskih prihoda i rashoda - prošle godine je smanjen na tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u skladu sa zacrtanom granicom Evropske unije i manje u odnosu na 3,7 odsto iz 2012. godine, saopštio je Evrostat, a preneo Frans pres. Najnoviji podaci su pokazatelj da posledice dužničke krize evrozone, koja je u jednom trenutku pretila da uništi evro, postepeno nestaju.

Sa druge strane, celokupan javni dug evrozone porastao je prošle godine na 92,6 odsto BDP-a sa 90,7 odsto iz 2012. godine, čime je nastavljen njegov rast iznad granice EU od 60 odsto BDP-a.

Dalji rast nivoa duga posledica je viših troškova ekonomske i dužničke krize, budući da su vlade zemalja evrozone pozajmile ogromne sume novca kako bi stabilizovale svoje ekonomije.

Što se tiče 28-člane Evropske unije, prosečan budžetski deficit zemalja Unije je prošle godine bio 3,3 odsto, što je manje u odnosu na 3,9 odsto iz 2012. godine, dok je ukupan nivo javnog duga porastao na 87,1 odsto BDP-a sa 85,2 odsto iz 2012. godine, saopšteno je iz Evrostata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: