Svet 0

08.05.2024.

19:34

Evropa gubi gigante?

Dve najveće evropske naftne kompanije, Šel i Totalenerdžis, razmatraju napuštanje evropskih berzi i selidbu na Vol strit, što bi zadalo veliki udarac Londonu i Parizu.

Izvor: Investitor

Evropa gubi gigante?
Profimedia – Christophe Gateau / dpa

Podeli:

Britanski Šel druga je najveća kompanija na londonskom indeksu FTSE 100, predstavljajući 8,4% njene ukupne tržišne kapitalizacije, dok je francuski Totalenerdžis četvrti po veličini u indeksu CAC 40, sa 6% njegove vrednosti.

Uprkos svom lokalnom statusu teškaša, obe kompanije su nedavno izrazile frustraciju zbog niske vrednosti svojih deonica u poređenju s američkim naftnim kompanijama i izneli ideju o pomeranju listinga svojih deonica preko Atlantika, prenosi Investitor.

Akcije Totalenerdžisa i Šela trguju uz odnos cene i toka novca od 4,7 odnosno 5,2, u poređenju sa odnosom od 8,4 za Exxon Mobil i 7,6 za Chevron u SAD. Što je odnos niži, veća je verovatnoća da će deonica biti potcenjena.

Alaster Sajm, izvršni direktor istraživanja globalnog energetskog kapitala u Sitiju, kaže da Šel i Totalenerdžis već dugo trguju uz popust. Ali taj je jaz dostigao najširu tačku pre otprilike dve godine, odražavajući šire odstupanje između evropskih i američkih deonica.

"Kompanije koje kotiraju na američkim berzama uživaju pristup većem fondu kapitala”, rekao je Sajm za CNN. Investitorima bi bilo "mnogo ugodnije“ da kupuju evropske energetske kompanije kada bi bile deo vrednijeg S&P 500 referentnog indeksa američkih deonica, navodi on.

Izvršni direktor Totalenerdžisa Patrik Pujan rekao je prošlog meseca da njegova naftna kompanija “ozbiljno” istražuje premeštanje svoje liste u Njujork, te da će u septembru razgovarati o “pragmatičnom putu napred” sa svojim odborom.

"Postojala je diskusija… sa odborom o pitanju (a) listinga SAD“, rekao je analitičarima tokom poziva. “Jasno je da u oblasti energetike i nafte i gasa američki deoničari kupuju deonice, a evropski deoničari ne kupuju na isti način.”

U međuvremenu, izvršni direktor Šela Vel Savan rekao je Blumbergu u martu da je njegova kompanija “potcenjena” u odnosu na Chevron i Exxon Mobil.

U razgovoru o rezultatima sa analitičarima prošle sedmice, Savan je rekao da prelazak na Vol strit “trenutno nije živa ideja”, dodajući da je Šel fokusiran na otkup svojih deonica kako bi pomogao da se poveća njihova vrednost. Kompanija je u četvrtak najavila otkup deonica u vrednosti od 3,5 milijardi dolara u naredna tri meseca.

London trpi

Ipak, i najmanji nagoveštaj da bi Shell mogao razmisliti o napuštanju Londona potresao je glavnu gradsku berzu.

Nekoliko kompanija je već napustilo Londonsku berzu za druge gradove ili je izabralo Njujork za izlazak na tržište poslednjih godina. To uključuje britanskog proizvođača čipova Arm, koji je zabeležio najveću inicijalnu javnu ponudu u 2023. kada je izlistan na njujorški Nasdaq u septembru.

Izlazak Šela  i Totalenerdžisa bi “izazvao potpunu krizu” na njihovim domaćim berzama, ali posebno na londonskim, prema Chris Beauchampu, glavnom tržišnom analitičaru u trgovačkoj platformi IG.

“Napuštanje bi zadalo žestoki udarac indeksu FTSE 100. Gubitak takvih kompanija samo bi osnažio ideju da u suštini postoji jedno tržište deonica na svetu, SAD, a sve ostalo je nebitno”, rekao je on za CNN.

Sajm iz Sitija kaže da je verovatnoća da će Šel i Totalenerdžis “preskočiti okean” na kraju mala.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

16 h

Podeli: