Putin zadovoljan, EU razočarana

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kijeva da unapredi ekonomsku saradnju Ukrajine sa Zajednicom nezavisnih država, uključujući Rusiju.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

17:12

Default images

Prema rečima Putinovog portparola Dmitrija Peskova, predsednik Rusije izrazio je spremnost “za trilateralne pregovore“ i razradjivanje i usavršavanje modaliteta trgovine i ekonomske saradnje.

Peskov nije želeo da komentariše odluku Kijeva da prekine pripreme za potpisivanje sporazuma sa EU, naglašavajući da je to unutrašnje pitanje Ukrajine, i da Moskva prihvata bilo koje rešenje izraženo voljom Ukrajine.

Evropska unija je, s druge strane, izrazila razočaranje zbog odluke Ukrajine, ističući da bi sporazum te zemlje i EU povećao investicije u toj zemlji.

"Ovo je razočaravajuće, ne samo za EU, već, kako smatramo, i za narod Ukrajine", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, javio je Rojters.

Ona je istakla da bi potpisivanje sporazuma "pružilo jedinstvenu šansu da se preokrene nedavni obeshrabrujući trend smanjenja stranih direktnih investicija u Ukrajini i dalo podsticaj za pregovore za novi stend-baj aranžman sa MMF-om".

Razočaranje zbog poteza Ukrajine izrazila je i posmatračka misija Evropskog parlamenta u toj zemlji, koja je u saopštenju iznela uverenje da reforme u cilju evropskih integracija mogu svojim potpunim sprovođenjem da na najbolji način doprinesu modernizaciji Ukrajine.

Ukrajina je saopštila da je suspendovala taj proces u interesu "nacionalne bezbednosti" i da će obnoviti "aktivan dijalog" sa Moskvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: