Portugalija: Nove mere štednje

Portugalski parlament usvojio je nepopularni paket mera štednje za narednu godinu, u okviru nastojanja da povrati poverenje investitora.

Svet

Izvor: B92

Subota, 02.11.2013.

11:14

Default images

Takođe, Portugalija će u junu naredne godine pokušati da se "oslobodi" međunarodnog paketa pomoći od 78 milijardi evra.

Za vreme glasanja o novom paketu štednje, ispred zgrade parlamenta se okupilo više hiljada demontranata protestujući protiv još jedne godine oštrih rezova i visokih poreza, prenosi američki dnevnik Vol Strit Džornal.

Najavljeni budžetski plan, koji obuhvata rezove od 3,2 milijarde evra, od kresanja plata državnih službenika do smanjenja penzija, još bi se mogao suočiti sa protivljenjem Ustavnog suda Portugalije, koje je već nekoliko puta odbacio pojedine mere štednje.

Reč je o najstrožem budžetskom planu još od 2011. kada je Portugalija tražila finansijsku pomoć, i koji dolazi u trenutku kada većina drugih članica evrozone može imati koristi od povećanog poverenja investitora u taj region.

Međutim, za Portugaliju to nije opcija, jer se ova zemlja utrkuje sa vremenom kako bi pokazala tržištima i međunarodnim kreditorima - Evropskoj uniji, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj centralnoj banci - da je u stanju da kontroliše sopstveni deficit i smanji javni dug koji je trenutno iznad 125 odsto bruto društvenog proizvoda.

Ukoliko Portugalija posle juna iduće godine ne bude u stanju da se samostalno finansira na tržištima, toj zemlji će trebati nova pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: