Kervijel:Proverite Sosijete Ženeral

Bivši broker francuske banke Sosijete Ženeral, Žerom Kervijel, tvrdi da ta banka nije izgubila pet milijardi evra zbog njegovog nedozvoljenog trgovanja.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2013.

14:19

Default images

Međutim, sud je odbacio njegov zahtev da se izvrši finansijska provera banke.

Kervijel je u oktobru 2010. osuđen na tri godine zatvora zbog pronevere i falsifikovanja dokumenata tokom neautorizovanog trgovanja, koje je jednu od najvećih evropskih banaka gotovo dovelo do bankrota, prenosi agenija Frans pres.

Kervijel je tužio Sosijete Ženeral za nepravedno otpuštanje, tvrdeći da su njegovi nadređeni znali šta on radi i da su "okretali glavu", budući da su njegove aktivnosti donosile veliki profit. Broker je od suda zatražio stručnu istragu za tvrdnju banke u vezi sa gubicima.

"Znam da nije bilo gubitaka, Sosijete Ženeral nikada nije izgubio pet milijardi evra", rekao je on, navodeći da nikakvi dokazi gubitaka banke nisu predstavljeni tokom njegovog suđenja.

Sud u Parizu je, međutim, odbacio njegov zahtev i naložio mu da se ponovo pojavi na saslušanju u martu 2014.

Apelacioni sud je u oktobru odbacio pokušaj Kervijela da preinači presudu, a on je još uvek na slobodi, dok se čeka revizija njegovog slučaja u Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: