Još 1.400 otkaza u Rojal banci

Britanska banka Rojal bank ov Skotland (RBS) otpustiće još 1.400 radnika, čime će se ukupan broj otkaza približiti cifri od 40.000.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2013.

15:29

Default images

RBS, koja je na vrhuncu globalne finansijske krize primila državnu pomoć, najavila je planove restrukturisanja maloprodajnog sektora u Britaniji, koji će rezultovati ukidanjem 1.400 radnih mesta u naredne dve godine, prenela je agencija Frans pres.

Portparol banke je Frans presu rekao da će, nakon najnovije runde otkaza, ukupan broj ukinutih radnih mesta porasti na 38.900 u periodu od pet godina. RBS će, nakon nove runde otkaza, u svetu zapošljavati 120.000 ljudi.

Najveći britanski sindikat "Junajt" nazvao je najnoviji potez RBS brutalnim i neodgovornim ponašanjem. Banka, sa druge strane, insistira da je smanjenje broja radnika neophodno da bi se unapredilo poslovanje s klijentima.

"Da bismo dobro usluživali naše klijente, moramo da osiguramo da su naša sredstva fokusirana na stvari koje su njima najbitnije", rekao je predsednik maloprodajnog sektora u Britaniji Ros MekEvan. "Nažalost, jedini način da to postignemo je restrktura načina poslovanja u sedištu u Britaniji", dodao je on.

Vlada u Londonu vlasnik je 81 odsto akcije RBS, nakon što je banka primila pomoć od 45,5 milijardi funti tokom finansijske krize iz 2008, što je najveća državna pomoć isplaćena nekoj banci u svetu.

Banka se nada da će od sredine sledeće godine ili ranije početi da otkupljuje vladin udeo deonica. RBS je u prvom kvartalu ostvario neto profit od 393 miliona funti, u poređenju sa neto gubitkom od 1,54 milijarde iz istog perioda lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: