Markione ne brine za pad rejtinga

Rejting agencija "Fič" smanjila je kreditni rejting italijanskog auto-giganta "Fijat", upozoravajući na "potencijalni rizik" od udruživanja sa "Krajslerom".

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.10.2011.

13:56

Default images

Obaranje rejtinga usledilo je samo mesec dana nakon što je, sa istim obrazloženjem, "Fijatov" rejting snizila i agencija "Mudiz."

"Fič" je spustio kreditni rejting "Fijata" na BB sa BB+. Istovremeno je izglede kompanije ocenio kao "negativne", što je najava mogućeg daljeg smanjivanja rejtinga najvećeg italijanskog poslodavca u srednjoročnom periodu. "Krajsler" ima slabiji kreditni profil od "Fijata" i odgovarajuće koristi od tog udruživanja italijanska kompanija mogla bi da ima samo u dužem periodu, smatra "Fič", procenjujući "Fijatovu" moguću ekonomsku dobit od preuzimanja američke kompanije.

"Fič"je u izveštaju upozorio na rizik od "Fijatove" zavisnosti od italijanskog i brazilskog tržišta i oskudnog prisustva na tržištima zemalja sa visokom stopom rasta, kao što su Kina, Indija i Rusija, prenele su agencije.

U septembru je rejting agencija "Mudiz" snizila "Fijatov" rejting na Ba2, sa Ba1, procenjujući da integracija dva proizvodjača automobila znači da će "podržavati jedan drugog u slučaju finansijskih problema".

"Fijat" je u junu 2009. godine, kada je američka firma izbegla bankrot uz pomoć kredita vlade u Vašingtonu, preuzeo 20 odsto "Krajslera" u zamenu za najnoviju tenologiju izrade štedljivih malih automobila, a sada je vlasnik 53,5 odsto američkog proizvođača. Plan je da do kraja ove godine "Fijat" obezbedi 58,5 odsto akcija "Krajslera."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: