Bajden: SAD nikad neće bankrotirati

Američki potpredsednik Džozef Bajden kaže da će SAD vraćati svoje dugove i da nikada neće proglasiti bankrot, odnosno prestanak plaćanja.

Svet

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.08.2011.

00:07

Default images

“SAD nikada nisu posegle za neizvršavanjem obaveza, niti će to ikada učiniti”, naglasio je Bajden i dodao da se na Ameriku i dalje treba kladiti.

"Ne možemo sebi da priuštimo da ne ispunimo obaveze SAD", rekao je Bajden.

On je kazao da su kamatne stope pale posle snižavanja kreditnog rejtinga SAD, što je državne obveznice učinilo traženijim nego ikad.

"Da je svet pomislio, Bože, snizili su im kreditni rejting i neće moći da vraćaju dug, ne bi se (obveznice) smatrale najsigurnijim vidom investicije na svetu. I dalje smo najbolji ulog za investiranje", rekao je Bajden.

SAD i Kina su dva najveća svetska motora

Bajden trenutno boravi u Kini koja je najveći strani vlasnik američkog duga sa 1.200 milijardi dolara. On nastoji da uveri tamošnje lidere da su kineske investicije u SAD sigurne uprkos nedavnom padu kreditnog rejtinga i jedva izbegnutom bankrotu.
Američki potpredsednik je podsetio da je "Amerika danas daleko najveća ekonomija na svetu s BDP-om od gotovo 15 hiljada milijardi dolara - što je otprilike dva i po puta više od kineskog".

Bajden je preneo snažnu poruku Kini o međuzavisnosti dve zemlje i naglasio da dve države treba da prepoznaju zajedničku odgovornost u svetu i obezbede pravednije uslove za trgovinu i ulaganje.

On je dodao da je napredak Kine i SAD od ključne važnosti za oživljavanje svetske privrede i da nijedan problem u svetu ne može da se reši bez učešća te dve zemlje. "Mi smo dva najveća motora koji će svetu omogućiti da to uradi", zaključio je Bajden.

Kineski premijer Ven Žiabao izrazio je poverenje u američku privredu i rekao da je Bajden „preneo veoma jasnu poruku kineskoj javnosti da će SAD držati reč i ispuniti obavezu u pogledu svog duga”.

“Uprkos teškoćama sa kojima se suočava američka ekonomija u ovom trenutku imam puno poverenje da će SAD prevazići teškoće i da će se njihova ekonomija vratiti na stazu zdravog rasta”, rekao je Žiabao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: