Radovi na kritičnom sektoru: "Srbija se poredi sa Holandijom ili Nemačkom; nema more, ali..."

Zahvaljujući značajnim investicijama Vlade Srbije biće omogućena potpuna plovnost celom dužinom rečnog toka Dunava u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.10.2021.

15:00

Radovi na kritičnom sektoru:
Foto: MGSI, Ðorðe Krstiæ

To je danas poručio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u obilasku izvedenih radova na kritičnom sektoru Futog plovnog puta na Dunavu.

"Srbija nema more, ali ima šeststo kilometara Dunava. Posle trideset godina konačno smo na putu da omogućimo nesmetanu plovnost na celoj dužini Dunava, od ulaska u Srbiju do izlaska na rumunskoj granici. Ovi radovi finansirani su 15 odsto iz budžeta Republike Srbije i 85 iz grantova IPA fondova, a ukupna investicija je oko deset miliona evra", rekao je Momirović, saopštilo je Ministarstvo.
Foto: MGSI, Ðorðe Krstiæ
On je napomenuo da su naredni koraci u uređivanju plovnosti Dunava vađenje stare nemačke flote kod Prahova i rešavanje problema kod Šaringradske ade, što će omogućiti pun kapacitet plovidbe ovom rekom.

Srbija gradi "dominantnu" luku zbog koje će i plate rasti VIDEO

Radovi na sektoru Futog su obuhvatili polaganje 20.000 metara kvadratnih geotekstila na pozicijama na kojima su građene hidrotehničke građevine, kao i ugradnju 31.000 kvadrata najkvalitetnijeg sertifikovanog kamena prilikom izgradnje ševrona i neukorenjenog napera.
Foto: MGSI, Ðorðe Krstiæ
Ovakav sistem obezbeđivanja plovnosti Dunava kod Futoga, izgradnjom hidrotehničkih objekata kao što su ševroni i neukorenjeni naperi, jedinstven je i po tome što je izgrađen uz primenu najviših ekoloških standarda, jer ne ugoržava i čuva biljni i životinjski svet Dunava.

Ovaj projekat je, poručuju iz Ministarstva, samo delo ukupnog ulaganja Republike Srbije u vodni saobraćaj čija je vrednost skoro pola milijarde evra.
Foto: MGSI, Ðorðe Krstiæ
"S ovim ulaganjima u razvoj luka, plovnih puteva, prevodnica, naprednih IT sistema u plovidbi, Republika Srbija se danas poredi sa Holandijom, Belgijom ili Nemačkom, zemljama koje imaju najveća ulaganja u vodni saobraćaj i u kojima je procenat učešća vodnog transporta u ukupnom transportu preko 25 odsto", zaključuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: