Rusi proveravaju robu iz Srbije

Ruska agencija za veterinarski i fitosanitarni nadzor saopštila je da će ograničiti uvoz robe iz Srbije ukoliko ponovo iz naše zemlje stigne zaražena roba.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

12:03

Rusi proveravaju robu iz Srbije
(Foto: Thinkstock)

Razlog za ovo upozorenje, navodi Roseljhoznadzor, jesu sve češći slučajevi neispravnih proizvoda.

Agencija je upozorila da te mere mogu biti i radikalne ukoliko se ponovi situacija.

Kako se navodi, razlog za ovo upozorenje je najnovija isporuka voća u Rusiju i zemlje evroazijske unije, koje je bilo zaraženo parazitom Grapholitha molesta

Dalje, Roseljhoznadzor navodi da je od avgusta do septembra 2017. godine bilo čak 12 slučajeva zaražene robe. Reč je bilo uglavnom o nektarinama, šljivama, breskvama.

"Uzimajući u obzir važnost osiguranja fitosanitarne bezbednosti Rusije, Roseljhoznadzor smatra neophodnim da nastavi zajednički monitoring proizvoda koji se kontrolišu prilikom uvoza u Rusiju, i biće prinuđen da preduzme mere kako bi ograničio uvoz proizvoda koji potiču iz Srbije", navodi se u saopštenju. Iz našeg Ministarstva poljoprivrede saopštili su da je netačno da je došlo do ograničenja uvoza, kao i da je u prethodnom periodu postignuta izuzetna saradnja sa nadležnim ruskim institucijama.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Potvrda dobre saradnje je značajan i konstantan rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije, posebno povrća i voća. U prvih osam meseci (januar-avgust) 2017. godine izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći za 22 odsto nego u istom periodu 2016. godine, a izvoz voća bio je veći za 10 odsto.

Konkretno, u avgustu smo imali oko 1.200 pošiljaka, dok smo za pomenutih 12 pošiljaka u dnevnoj komunikaciji sa kolegama iz ruske nadležne inspekcije koje ćemo i obavestiti o rezultatima analiza istih. Svakako, ukoliko bude potrebe, inspektori Roseljhoznadzora su pozvani da u svakom trenutku dođu u Republiku Srbiju i zajedno sa srpskim kolegama analiziraju sve sporne tačke.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović će sledeće nedelje u Moskvi učestvovati na sednici mešovite komisije gde će sa najvišim ruskim zvaničnicima, između ostalog, i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Tkačevim, razgovarati o svim pitanjima. Ruska Federacija je za Srbiju jedan od dva najviša prioriteta u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: