BG: Uzurpirali prostor, upozorenje pa doviđenja

Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata u centru prestonice ne poštuju propisane gabarite bašta. Otežano je kretanje za pešake i Hitnu pomoć.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.08.2017.

12:06

BG: Uzurpirali prostor, upozorenje pa doviđenja
Foto: Thinkstock

Uzurpiranje pešačke zone ozbiljno ugrožava bezbednost sugrađana. Osim što zauzimaju prostor pešacima, stolovi, stolice i suncobrani pojedinih ugostiteljskih objekata raštrkani po šetalištu, otežavaju i rad vatrogasnih i ekipa Hitne pomoći.

Iz Opštine Stari grad najavljuju oduzimanje dozvole za rad ukoliko inspektori dva puta zateknu kršenje propisa, pišu Večernje novosti.

Dugo najavljivano "uterivanje" bašta kafića u propisane okvire obeleženo belom linijom u pešačkoj zoni grada, Opština Stari grad počela je da sprovodi.

Ipak, pojedini vlasnici već su se oglušili o propise, pa su zbog nemara vlasnika jednog od restorana u Rajićevoj ulici, vatrogasne ekipe pre tri dana jedva uspele da ugase požar u pomenutom lokalu.

“Oni su protegli stolove van obeležene crte, pa kad su vatrogasci naišli, morali su da ih sklone”, kaže Dragica V. sugrađanka iz Starog grada.

“Šta bi bilo da je bio neki veći požar ili da je nekome ozbiljno pozlilo”, dodaje ona.

Prema rečima nadležnih iz Opštine Stari grad, iscrtavanje linija završeno je za pešačku zonu, dok se donošenje pravilnika za ostale lokale na ovoj opštini očekuje za mesec dana. A inspektori već češljaju ugostiteljske objekte.

“Mobilijar u Rajićevoj bio je van iscrtane granice što su i inspektori utvrdili izlaskom na teren”, kaže Marko Bastać, predsednik Opštine Stari grad.

“Naše ekipe će nastaviti da kontrolišu da li vlasnici ugostiteljskih objekata poštuju nacrt i ukoliko se ustanovi da je dva puta izašao iz okvira, sledi oduzimanje dozvole. Ovim ograničavanjem bašta, pojednim lokalima taj prostor smanjen je za dva do tri puta”, dodaje on.

Iz grada podržavaju borbu sugrađana i Opštine protiv nesavesnih vlasnika. Grad je prošle godine upravo iz ovih razloga doneo odluku, kojom se opština obavezala da napravi precizne planove za bašte u pešačkim zonama.

“U skladu sa tom odlukom Opština je usvojila plan postavljanja bašta u zoni Knez Mihailove ulice sa kojim su se saglasili i protivpožarci”, kaže Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

“Za svaki lokal u pešačkoj zoni precizirano je gde se nalazi svaka stolica, suncobran i sto. Osim tog mobilijara, koji mora da bude uniformisan, bež boje, bez reklama i karnera, zabranjeno je postavljanje ograda i žardinjera, frižidera za sladolede i svih ostalih elemenata, koji osim što ruže važan kulturno-istorijski deo grada, prave i probleme ovakve vrste. Obaveza opštinske inspekcije je da iskontroliše poštovanje usvojenog plana”, ističe Folić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: