Šta bi nam donela Carinska unija regiona

Predsednik PKS Marko Čadež podržava ideju premijera Aleksandra Vučića o formiranju carinske unije u regionu i ističe da bi to bila velika stvar za privednike.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.02.2017.

16:29

Šta bi nam donela Carinska unija regiona
(Foto: Thinkstock.com)

Privrednici, takođe, pozdravljaju inicijativu i kažu da bi formiranje carinske unije pojednostavilo njihovo poslovanje.

"Ovo je naravno za nas i privredu velika stvar. To je nešto na čemu razgovaramo u protekle dve godine i u okviru Komorskog investicionog foruma", rekao je Čadež Tanjugu.

On je istakao da privrednici razgovaraju o takvoj potrebi i da je jako dobro kada vide da političari preuzimaju inicijativu, prepoznaju šta je važno za razvoj i to zaista pokušaju da sprovedu.

"To jeste njihova uloga, uloga predsednika vlada, da prepoznaju ono šta ćemo i kako živeti u narednih pet godina, kako će nam ekonomija i konkurentnost izgledat, da li ćemo biti spremni da u ekonomiji koja se već iz meseca u mesec, a ne iz godine u godinu menja, uspevati da odgovorimo na te izazove", naglasio je predsednik PKS.

Predsednik kompanije ITM Toplica Spasojević je rekao da bi voleo da se upozna sa detaljima Vučićeve ideje i kako bi ta unija funkcionisala.

"Svakako, kada bi ušli u jednu takvu uniju, svako smanjenje administracije i pojednostavljenje bi bilo na korist privrednicima, kao i stranim investitorima", naglasio je Spasojević.

On je podsetio da Srbija već ima saradnju sa zemljama regiona u okviru CEFTA sporazuma u tom smislu, ali da bi moglo da se uradi nešto slično kao što su uradile EU i Rusija sa carinskom unijom. Spasojević je naglasio da bi smo formiranjem unije bili mnogo vidljiviji, dok sada ne možemo da konkurišemo da postanemo "regionalni hab".

"Carinska unija-vizija za budućnost ovog dela Evrope"

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pozdravio je inicijativu da se na prostoru zapadnog Balkana formira carinska unija.

"To je vizija za budućnost ovog dela Evrope", istakao je Ssarović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, preduslov za razvijanje tako velike ideje je, pre svega, stabilnost regiona, predvidivost na duge staze i "resetovanje naše zaostavštine iz skore prošlosti".

Kako god da se definiše ta inicijativa, kaže Šarović, on je svakako njen pobornik, jedino je pitanje, kaže, kada će se stvoriti prilika za kredibilne i ozbiljne razgovore na tu temu.

Predsednik Asocijacije menadžera Jugoistočne Evrope Budimir Raičković takođe ističe da pozdravlja ovu inicijativu, kao sve inicijative koje su usmerene ka ekonomskoj reintegraciji Zapadnog Balkana i ka uklanjanju poslovnih i drugih barijera.

"Za privrednike je veoma važno da nastupamo na zajedničkom tržištu i da budemo tako atraktivniju i za strane investitore", rekao je Raičković za Tanjug.

On je dodao da je bitno za čitav region da ga ekonomija spaja i da se kroz ekonomske inicijative može ići ka bržoj reintegraciji Zapadnog Balkana, a onda svi zajedno ka Evropskoj uniji.

Države u okruženju, kako kaže, imaju zajednički interes da se stvori carinska unija jer privrednici posluju na malim tržištima.

"Kada bi napravili zajedničko tržište, ukinuli carinske i druge barijere sigurno je da bi bili interesantni domaćim i stranim investitorima", poručio je Raičković.

Naglašava da je bitno da se sa deklarativnog, inicijativnog, pređe na suštinski deo, da države regiona sednu i kažu: "ovo su naši zajednički interesi".

"Da iskreno nastupimo u zajedničkom interesu da imamo jedno zajedničko tržište i neku vrstu ekonomske reintegracije Zapadnog Balkana", zaključio je Raičković.

Premijer Srbije obelodanio je da je pripremio plan za uspostavljanje carinske unije na prostoru Zapadnog Balkana, sa ciljem da se "približe naše teritorije", da postanemo veće i atraktivnije tržište za investitore, da se olakša protok robe i poveća izvoz zemalja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: