Piroćanci počeli da štede i na šibicama

Zbog ledenih dana mnogi Piroćanci ove zime imaju neplanirane troškove.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

18:08

Piroćanci počeli da štede i na šibicama
(Foto: Thinkstock.com)

Poslovično štedljivi Piroćanci su počeli da "šparaju" i na šibicama, pa nije malo onih koji su poslednje palidrvce upalili negde između Nove godine i Božića, a od tada - zbog debelog "minusa" - šporete ili kotlove za grejanje danonoćno lože, pa se vatra bukvalno ne gasi.

Ali, zbog ovakve "štednje", mnogi će morati da dokupe ogrev, jer planirane količine neće biti dovoljne da se spokojno dočeka kraj zime.

"Potrošnja ogreva je gotovo dvostruko veća, pa će mi desetak kubika biti malo, jer danonoćno ložim kako se kućne instalacije ne bi smrzle. Nažalost, cena kubika ogreva je "skočila" i do 20 odsto, pa za bukovinu treba oko 4.000, dok je hrastovina par stotina dinara skuplja", kaže Miodrag Rančić.

Kupovina drva usred zime i nije neki problem za one koji imaju novac, mada je za parno grejanje potrebno nabaviti isključivo suvo drvo, kakvog sada nema. Retke drvoseče prodaju sirove cepanice, koje teško sagorevaju i iza kojih ostane i do 30 odsto pepela...

Oštra zima, pritom, onemogućava dopremanje drva iz šume, posao je skopčan sa mnogim rizicima, pa cena i mora da bude veća.

"Otkazuju mehanika i tehnika. Kamioni se teško pale, šumski putevi su zavejani, a i teško je naći nekoga, čak i za pristojniju dnevnicu, ko će da stavi glavu u torbu. Jer, vitlo kojim se izvlače drva često blokira, sajle se kidaju...", kaže jedan bivši industrijski radnik, novopečeni drvoseča, koji vojnim kamionom kupljenim na otpadu "bere" i prodaje drva, zarađujući tako za sebe i porodicu, prenose Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: