Poverenje u RSD raste, pada kamata na kredite

Narodna banka Srbije ocenila je da je došlo je do bitnog snižavanja kamatnih stopa na dinarske kredite banaka, čiji se nivo postepeno približava nivou u EU.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2016.

14:47

Poverenje u RSD raste, pada kamata na kredite
Foto: Thinkstock

NBS je u saopštenju to objasnila time što je ona snizila referentne kamatne stope i što inflaciju održava na niskom i stabilnom nivou.

Banka je ocenila da to što je povoljnija ponuda stambenih kredita u dinarima, koji nisu valutno indeksirani, a odobravaju se po kamatnim stopama ispod pet odsto, jeste "potvrda dobrih rezultata monetarne politike NBS i procesa makroekonomske stabilizacije zemlje".

Stambeni dinarski krediti, bez valutne indeksacije, za većinu stanovništva čija su primanja u dinarima, znače eliminaciju valutnog rizika koji može bitno utiče na otplatu kredita, istakla je banka.

NBS je navela i da je u poslednje tri godine dinarska štednja stanovništva povećana gotovo tri puta i dostiže 48 milijardi dinara.

"To ukazuje na postepeno vraćanje poverenja u dinar, zahvaljujući politici održavanja niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara, kao i povoljnijem poreskom tretmanu dinarske štednje u odnosu na deviznu, pri čemu su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje relativno atraktivnije u odnosu na deviznu štednju", istakla je NBS.

NBS procenjuje da će rast dinarskih izvora banaka omogućiti privredi i stanovništvu raznovrsniju ponudu kredita i nastavak pada kamate na njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: