“Trebao nam je Bregzit da shvatimo šta je NBS"

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je trebalo da se desi jedan međunarodni šok kao što je Bregzit da bi se shvatio značaj NBS.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

11:12

“Trebao nam je Bregzit da shvatimo šta je NBS
Foto: Tanjug

“Mi smo, zahvaljujući podršci vlade uticali na to da međunarodne turbulencije ne preliju efekte na Srbiju. Nismo čekali da se Bregzit desi, reagovali smo i nekoliko dana pre i uspeli sa vrlo malo rekcija smirimo tržište. Direktna veza sa bregzitom u Srbiji ne postiji, nijedna banka nije vezana za Britaniju", rekla je ona.

Dodala je ipak da je moguće da će nas uticaj daljeg toka kapitala i Britanije "zapljuskivati".

Prema njenim rečima, NBS će dalje pratiti kretanje tokova kapitala i učešća Velike Britanije u svemu tome.

"Dinar je za 19 meseci oslabio 2 odsto. Devizne rezerve su povećane za 25 miliona evra”, kazala je Tabaković na prezentaciji godišnjeg izveštaja NBS o stabilnosti finansijskog sistema u 2015. godini.

“Stres testovi pokazali da je bankarski sistem u Srbiji stabilan i ni u jednoj od 14 banka koje su bile podvrgnute nije nedostajalo kapitala. Ono što je problem i dalje jeste udeo NPL- ova, ali je naša stategija već dala prve rezultate i njihovo učešće je smanjeno na 20,3 odsto”, navela je ona.

Ona je istakla da je zahvaljujući pravovremenim monetarnim merama centralne banke u Srbiji održana niska inflacija, relativna stabilnost deviznog kursa i smanjene kamate na kredite.

"Dve trećine novoodobrenih kredita u 2015. godini je u dinarima, a u ovoj godini preko 70 odsto", kazala je Tabaković.

"NPL biće iskorenjeni za oko 6 godina"

Direktor odeljenja za makroprudencijalnu superviziju u NBS, Vladimir Petrović kaže da je strategija za rešavanje NLP doneta 2013. godine i da ima dva akciona plana. Kako je rekao, mere centralne banke počele da deluju i daju rezultate jer je od avgusta prošle godine do maja ove godine ućešće NPL smanjeno za 2 odsto, što je, ističe veliki iznos.

Tako da se, objašnjava, rešenje problema loših kredita može očekivati za nešto više od šest godina.

Međutim, viceguverner NBS Dijana Dragutinović dodala je da su loši krediti u bankarskom sektoru, isto ono što je u tekstilnoj industriji škart, što se ne može u potpunosti ukloniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: