250.000 lica na socijali, pola njih moraće da radi

Više od 250.000 lica prima socijalnu pomoć od države, ali gotovo polovina njih su radno sposobni.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

19:38

250.000 lica na socijali, pola njih moraće da radi
(Foto: Thinkstock.com)

Država je prošle godine izdvojila blizu 13,88 milijardi dinara novčane socijalne pomoći za 128.355 radno sposobna korisnika. Mesečno je u proseku za to izdvojeno više od 1,2 milijarde dinara, što su velike svote za državu, ali ne i dovoljne za zaštitu korisnika od siromaštva.

Međutim, radno sposobni primaoci socijalne pomoći radije primaju mali novac od države nego da traže posao. Dokaz za to je što je tek svaki peti primalac socijalne pomoći prijavljen na evidenciju NSZ-a, što znači da ni ne traži zaposlenje. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin smatra da zdravi i sposobni korisnici novčane socijalne pomoći treba da rade za nju i svojim radom doprinose društvu. On je objasnio da radno sposobni korisnici socijalne promoći novac primaju u proseku 48 meseci, odnosno četiri godine, što je, po njegovom mišljenju, predugo.

"Radna aktivacija je jedino što može zaštititi od siromaštva, a to je ovo ministastvo počelo da radi i to za sada prepoznaju lokalne samouprave", objasnio je Vulin. – Zdrav, sposoban korisnik novčane socijalne pomoći treba da radi za socijalnu pomoć. Na taj način, korisnik svojim radom doprinosi društvu i pokazuje koliko ceni to što društvo daje za njega, ali na taj način i društvo pokazuje koliko mu je stalo do svakog svog člana, a ne da gurne ljude od sebe u nekakav socijalni ćošak, već da instistira na tome da učestvuje u svakodnevnom životu i svakodnevnom radu.

Da bi korisnici novčane socijalne pomoći, oni koji su radno sposobni, dobili šansu da, umesto socijale, iz državne kase sami zarade mesečnu platu, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv poslodavcima za subvenciju dela zarada korisnika. Mera podrazumeva odobravanje subvencija poslodavcima radi aktivacije nezaposlenih korisnika novčane socijalne pomoći u cilju njihove radno-socijalne integracije i smanjenja zavisnosti od davanja iz sistema socijalne zaštite.

Subvencija se odobrava poslodavacu koji pripada privatnom sektoru i zapošljava nezaposlenog korisnika novčane socijalne pomoći koji s evidencije NZS-a. NSZ daje poslodavcu subvenciju dela zarade u iznosu do 15.000 dinara mesečno, za pun fond radnih časova u trajanju od godine od dana zasnivanja radnog odnosa. Poslodavac ima obavezu i da socijalnog korisnika zadrži u radnom odnosu najmanje još pola godine nakon isteka prava na subvencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: