Srbija

Nedelja, 13.03.2016.

13:38

Počeo projekat unapređivanja javnih nabavki

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki saopštila je da je otpočeo Projekat koji podržava i finansira EU, s ciljem jačanja kapaciteta.

Izvor: Tanjug

Počeo projekat unapređivanja javnih nabavki
Foto: Thinkstock

Projekat ima za cilj i upoznavanja sa evropskom praksom u oblasti javnih nabavki i daljeg usklađivanja sa zakonodavstvom EU.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj projekat je otpočeo imajući u vidu da je zaštita prava u postupku javne nabavke, odnosno žalbeni sistem, izuzetno važan segment sistema javnih nabavki u Srbiji.

U Klubu poslanika je, kako se dodaje, 11. marta održan skup povodom početka aktivnosti na projektu EU „Jačanje zaštite prava u postupcima javnih nabavki u Republici Srbiji“

Prisustvovali su predstavnici domaćih i inostranih institucija i organizacija kao i predstavnici ambasada (Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za evropske integracije, Agencija za borbu protiv korupcije, Komisija za zaštitu konkurencije, OEBS, UNDP, EBRD, SIGMA, Svetska banka, ambasada Slovenije, ambasada Velike Britanije…)

"Tvining lajt/laki tvining“ projekat Evropske unije je šestomesečni projekat tehničke pomoći i izuzetno je važan za usklađivanje propisa sa direktivama EU, posebno imajući u vidu da je zaštita prava ponuđača i javnog interesa važno potpoglavlje u Pregovaračkom poglavlju 5: javne nabavke, čije se „otvaranje“ očekuje tokom 2016. godine, zajedno sa „otvaranjem“ Poglavlja 23 i 24.

Vrednost projekta je 250.000 evra i sprovodi ga slovenačka Državna revizijska komisija, telo koje je u Sloveniji nadležno za žalbe u oblasti javnih nabavki.

Jedan od značajnih rezultata projekta biće preporuke koje se odnose na usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama, koji će biti potpuno usklađen sa novim direktivama EU u oblasti javnih nabavki i čije je usvajanje, prema Strategiji razvoja javnih nabavki predviđeno za četvrti kvartal 2017. godine.

Skup je otvorila šefica Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EUTanja Miščević, koja je govorila o značaju uređenih javnih nabavki za borbu protiv korupcije, odnosno povezanosti Pregovaračkih poglavlja 5 i 23, ističući važan doprinos Republičke komisije aktivnostima u okviru Poglavlja 5 koje se bavi javnim nabavkama.

Dodala je da Slovenija pomaže Srbiji u evrointegracijama dugi niz godina, te da je i nastanak Kancelarije Vlade Srbije za Evropske integracije svojevremeno iniciran kroz projekat pomoći EU u kojem su učestvovali slovenački eksperti.

U ime Delegacije EU u Srbiji skupu se obratio Stefan Hudolin, šef operativnog sektora, koji je istakao da je potrebno ojačati kapacitete Republičke komisije.

Hana Hukić, predsednica Republičke komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, govorila je o nadležnostima Republičke komisije i značaju ove institucije za sistem javnih nabavki u Srbiji.

Borut Smrdel, predsednik Državne revizijske komisije Slovenije istakao je spremnost eksperata iz Slovenije da podele svoja iskustva sa srpskim kolegama. Prisutnima se obratio i Vladimir Gasparić, ambasador Slovenije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: