Penzije i plate rastu 4 odsto?

Sve penzije, ali i plate za 360.000 zaposlenih u prosveti, zdravstvu, vojsci i policiji biće do kraja godine povećane za četiri odsto, pišu Večernje novosti.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 01.08.2015.

13:14

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Uslov za ovo je da Međunarodni monetarni fond, čija kontrolna misija u avgustu stiže u Beograd, odobri dodatni trošak iz budžeta, mimo predviđenih mera štednje.

Porast penzija, kako je ranije najavljeno, odnosiće se na sve penzionere, bez obzira na to da li su im primanja lane bila smanjivana ili ne, kao i na 19,4 odsto zaposlenih u pomenutim delovima javnog sektora, koji nisu imali prethodni pad plata.

"Ako MMF prihvati ovaj predlog, i povećanje svih penzija i plata za 360.000 zaposlenih bude na nivou od četiri odsto, to će iduće godine dovesti do dodatnih rashoda u budžetu od 30 milijardi dinara. To dalje znači da će naredne godine biti vrlo teško da se obori fiskalni deficit i verovatno će ostati na nivou od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda", objašnjava za Večernje novosti Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Profesor Arsić ističe da se kao cilj često pominje deficit od tri odsto BDP. Međutim, kako ističe, to nije cilj evropskih zemalja, već je cilj deficit do najviše jedan odsto BDP.

"Visok deficit od 3,5 odsto BDP znači da država mora dodatno da se zadužuje kako bi finansirala taj deficit", navodi Arsić, dodajući da ova računica pokazuje da bi dogodine trebalo da obezbedimo još 1,5 milijardi evra upravo za finansiranje tolikog manjka u budžetu.

U vezi sa tim, važno je i, podseća Arsić, smanjiti odnos javnog duga prema BDP-u. Naš deficit jeste upola manji, ali je, po njegovom mišljenju i dalje visok.

"Održiv deficit za Srbiju je na onom nivou koji počinje da smanjuje udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu, koji je premašio nivo od 70 odsto", ukazuje Arsić, dodajući da je naš cilj oboriti deficit na jedan odsto BDP-a.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u Kažiprstu B92 da je siguran da povećanje plata i penzija neće biti simbolično, ali da mora biti definisan fiskalni prostor u okviru koga se mogu delimično povećati primanja, a da pritom ne bude ugrožena putanja trogodišnjeg programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

294 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: