Štedimo na kapitalnim rashodima - loša vest

Fiskalni savet upozorio je da smanjenje rashoda na račun kapitalnih investicija nije dobra vest i da nedovoljno ulaganje u infrastrukturu šteti privrednom rastu

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

14:12

Default images
Foto: Thinkstock

Fiskalni savet je mesečnom izveštaju naveo da bi kašnjenje u izvršenju kapitalnih rashoda moglo u ovoj godini da donese neplanirane i privremene „uštede“ od 25 do 30 milijardi dinara.

“U odnosu na vrlo slabo izvršenje od pre godinu dana, kapitalni rashodi u periodu od januara do juna ove godine manji su za oko pet milijardi dinara. U poređenju sa planom za 2015. (koji podrazumeva povećanje kapitalnih rashoda za 30 odsto u odnosu na prošlogodišnju realizaciju), trenutno stanje još više zabrinjava – kašnjenje u izvršenju kapitalnih rashoda iznosi oko 13 milijardi dinara”, piše u izveštaju.

“Smanjenje deficita na ovaj način ne samo da ne predstavlja uspeh, već šteti privrednom rastu usled nedovoljnog ulaganja u infrastrukturu i odraz je neefikasnog sprovođenja planiranih ekonomskih politika”, navodi Fiskalni savet.

U izveštaju se navodi da su u prvoj polovini godine javne investicije opšte države realizovane u iznosu od oko 34 milijarde dinara, što čini tek 28 odsto ukupnog budžetiranog iznosa za ovu godinu.

Najveći deo kašnjenja potiče od slabog izvršenja kapitalnih rashoda koji se finansiraju iz državnog budžeta – zaključno s junom realizovano je svega šest milijardi dinara od ukupno planiranih 48 milijardi dinara za 2015. godinu.

Kako se dodaje, određeno odstupanje od plana prisutno je i kod investicija u putnu infrastrukturu (koje su u nadležnosti JP „Putevi Srbije“ i JP „Koridori Srbije“, uključujući i projektne zajmove), iako u znatno manjoj meri u poređenju sa republičkim budžetom, dok se kapitalni rashodi na lokalnom nivou vlasti izvršavaju približno u skladu sa ovogodišnjim planom.

Fiskalni savet navodi i da se u junu beleži rast kapitalnih rashoda, ali i da je njihova realizacija i dalje slabija u odnosu na prošlu godinu.

Povećanje javnih investicija u junu u odnosu na prethodne mesece očekivano je, imajući u vidu da se tokom letnjih meseci obično ubrzava investiciona aktivnost države, piše u izveštaju.

Fiskalni savet ocenio je i da se pored znatnog umanjenja u ovoj godini, Srbija još uvek ne nalazi u grupi evropskih zemalja sa niskim budžetskim deficitom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: