Artiljerijske cevi "made in Serbia"

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da će vlada raditi na unapređenju mogućnosti odbrambene industrije kao jednog od generatora ukupnog društvenog razvoja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2015.

10:50

Default images
Foto: Thinkstock

"Ponosni smo na činjenicu da ovaj sajam beleži kontinuirani rast u pogledu broja izlagača i da već zauzima lidersku poziciju u regionu", rekao je Gašić u Beogradu otvarajući međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2015".

Kako je naveo, Ministarstvo odbrane ulaže napore da održi konkurentnost domaće odbrambene industrije, a o tome da je Srbija potpuno otvorena za sve forme saradnje u toj oblasti govore i sporazumi o vojnotehničkoj saradnji potpisani sa zemljama poput Rusije, kao i Individualni akcioni plan (IPAP) s NATO-om.

Obraćajući se izlagačima, ministar je najavio i donošenje novog zakona o naoružanju i vojnoj opremi koji će, prema njegovim rečima, tu oblast urediti po ugledu na najrazvijenije zemlje.

Direktor kompanije Jugoimport-SDPR, suorganizatora sajma, Jugoslav Petković najavio je da će ta firma na ovogodišnjem sajmu predstaviti četiri nova proizvoda - četvorosedni avion "sova", borbeni patrolni čamac, nevođenu raketu vazduh-zemlja M15 kalibra sto milimetara, kao i novi doplerski radar.

On je dodao da će u julu prvi put u Srbiji početi proizvodnja artiljerijskih cevi svih kalibara.

"Jugoimport-SDPR je državna kompanija sa tradicijom dugom 65 godina, koja će ove godine ostvariti jednu od najvećih dobiti u istoriji kompanije", rekao je Petković.

Sajam naoružanja i vojne opreme Partner održava se sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, a na njemu učestvuje 116 izlagača iz 18 zemalja, među kojima su 92 iz Srbije, a 24 strana.

Na ovogodišnjem sajmu biće sveobuhvatno predstavljeni domaći proizvođači vojne opreme, dok će, pored stranih izlagača, sajmu prisustvovati i vojne delegacije iz većeg broja zemalja.

Sajam, koji je danas zvanično otvoren, trajaće do 26. juna, a za građane će biti otvoren tog poslednjeg dana, 26. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: