Izazov agrara-kako u utakmicu sa EU

Poljoprivreda Srbije godinama prolazi kroz težak tranzicioni period i suočena je sa izazovom - kako se pripremiti za veliku tržišnu utakmicu s poljoprivredom EU

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

12:19

Default images
Foto: Beta

To je izjavila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković u Palati Srbija u Beogradu na predstavljanju Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2014-2024. predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija u Srbiji.

Prema njenim rečima, Srbija je tom Strategijom zacrtala važne ciljeve - rast proizvodnje, stabilnost dohotka prizvodjača, unapredjenje konkurentnosti poljoprivrednika, tehničko-tehnološko unapredjenje sektora, stvaranje uslova za razvoj ruralnih područja i za zaustavljanje procesa nestajanja sela. "U dužem periodu glavni problem našeg izvoza bila je količina, kontinuitet u proizvodnji i kvalitet. Mi smo uspeli da usaglasimo sertifikate o standardima kvaliteta, i upravo Strategija želi da pruži mogućnost da se kroz nacionalne programe stimuliše ukrupnjavanje proizvodnje i radi na proizvodnji onih proizvoda koji će biti prepoznatljivi i traženi na svetskom tržištu, a za koje ćemo uspeti da obezbedimo i količinu i traženi kontinuitet", dodala ministarka.

Ona je kazala novinarima da je Strategija krovni dokument, koji je osnova za izradu nacionalnih programa za poljoprivredu i ruralni razvoj od 2015-2020, koji su u završnoj fazi, kao i za IPARD program koji je nedavno usvojen, a kojim su Srbiji na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

"Usvajanje Strategije je za nas važno i u psihološkom smislu, zbog toga što nam daje vetar u ledja da nadalje radimo predano i vredno i da se trudimo i težimo da što pre dostignemo ciljeve koje smo zactali strategijom", dodala je ministarka poljoprivrede.

Ona je na skupu kazala da je Radna grupa, koju je činilo oko 200 stručnjaka ministarstva, naučnih institucija, civilnog, privatnog i javnog sektora, radila na izradi Strategije od 2012. godine, i zahvalila donatorskim organizacijama koje su pomogle u tom radu - ambasadi Francuske, GIZ, USAID, UNDP i Svetskoj banci.

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro kazala je novinarima da Francuska podržava Srbiju u procesu evrointegracija, a posebno u oblasti poljoprivrede, koja i u Francuskoj predstavlja važnu oblast iz istorijskih, ekonomskih i socijalnih razloga.

"Osećamo veoma puno sličnosti, zajedničkih stavova Srbije i Francuske u važnosti koju pridajemo oblasti poljoprivrede u nasim zemljama", kazala je Moro.

Ona je navela da je Strategija važna za Srbiju zbog procesa priključivanja EU, koja će pomoći u organizaciji tokom tranzicionog perioda za sve učesnike u poljoprivredi, ali je važna i za upravu, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou.

"Ovo je dobro uradjen posao, uz učešće mnogih zainteresovanih aktera i predstavlja dalju osnovu za razvoj poljoprivrednog sektora", kazala je Moro.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm podsetio je na skupu da je učešće poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu Srbije svega oko 10 odsto.

Vilhelm je kazao da Nemačka daje snažnu podršku Srbiji u razvoju poljoprivrednog sektora i dodao da je vazno da poljoprivreda Srbije postane konkurentna u odnosu na druge zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: