"Nećemo jesti GMO, menjaćemo zakon"

Vlada Srbije ima jasan stav da neće dozvoliti gajenje GMO niti upotrebu za ishranu ljudi, čak iako dođe do izmena Zakona o genetski modifikovanim organizmima.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 25.03.2015.

13:27

Default images
Foto: Thinkstock

To je izjavio direktor Akcionog tima za poljoprivredu i savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić.

"Srbija mora uskladiti ovaj zakon sa onim iz Evropske unije, koji je najrestriktivniji što se tiče GMO", kazao je Glamočić novinarima u pauzi skupa "Agrarna politika Srbije", ali nije precizirao da li bi do izmene tog zakona moglo doći tokom ove govdine.

Glamočić je dodao da će Vlada Srbije definisati da li će izmenama zakona biti omogućen promet GMO u zemlji, ističući da je to pitanje od nacionalnog interesa.

On je ponovio da EU ima najrestriktivnije propise u toj oblasti i da se zasadi GMO mogu naći samo u Španiji i delovima Rumunije.

"Aktuelni Zakon o GMO u Srbiji ima nedostatke jer zabranjuje gajenje GMO, a istovremeno omogućuje uvoz nekih GMO sa modifikacijama", rekao je Glamočić.

Večernje novosti objavile su pre nekoliko dana da je Novi Nacrt zakona o genetski modifikovanim organizmima gotov, ali da se čuva u tajnosti. taj zakon bi trebalo da pmogući slobodan promet GMO proizvodima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: