Srbija

Sreda, 11.03.2015.

11:08

Rudari odustali, ništa od štrajka

Sindikati Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, dogovorili su novi kolektivni ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Freeimages.com

Potpisivanje tog ugovora očekuje se naredne sedmice, i odustalu su od najavljenog štrajka.

"Dogovor o zaključivanju kolektivnog ugovora postignut je juče, pregovori su trajali do 17 sati, i zahvaljujući konstruktivnošću ministra Aleksandra Antića i načelnice u Ministarstvu finasija, dogovoreni su svi sporni članovi kolektivnog ugovora", izjavio je predsednik Sindikata rudara JP PEU Goran Nikolić.

U narednim danima Antić će obezbediti saglasnost svih ministarstava kako bi Kolektivni ugovor bio usvojen na Vladi tokom sledeće nedelja, dodao je Nikolić.

"Antić je odmah na početku pregovorao podržao stavove reprezentativnih sindikata da zarade rudara ne smeju pasti ni za jedan dinar, uz konstataciju da je rudarima topli obrok veoma nizak", naveo je Nikolić i istakao da je načelnica u Ministarstv finansija "svojim tumačenjima dala veliki doprinos da se zaključi kolektivnu ugovor".

Prema njegovim rečima, Sindikati JP PEU imali su i "ogromnu stručnu pomoć od pravnice u Sindikatu Elektroprivrede Srbije Vere Tomović".

"Reprezentativni sindikati JP PEU su veoma zaovoljni postignutim dogovorom i Glavni odbor sindikata će doneti konačnu odluku o prihvatanju novog kolektivnog ugovora i zaustavljanju štrajkačkih aktivnosti", rekao je Nikolić.

Zbog ne zaključivanja novog kolektivnog ugovora, a stari je istekao 29.januara, sindikati JP PEU su bili zakazali štrajak za 16.marta, u početku jednočasovnu obustavu pre početka svake smene, a od 20. marta i potpunu obustavu rada do ispunjena zahteva.

Bili su formirani i Štrajkački odbor na nivou JP PERU i Štrajkački odbori po rudnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: