Prvi maj hoće da postane državni

Zaposleni u "AHA Mura Prvi maj" i danas su, nakon okupljanja u krugu fabrike, protestovali ispred zgrada načelstva Pirotskog upravnog okruga i opštine Pirot.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

14:53

Default images

Delegaciju radnika i sindikata, koji štrajkuju od 25. septembra, primio je predsednik opštine Pirot Vladan Vasić koji im je posle razgovora rekao da će pokušati da im obezbedi kontakt u resornom ministarstvu.

Radnici i dalje zahtevaju rešavanje statusa fabrike, posle stečaja u slovenačkoj "Aha Muri", isplatu zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica. Oni traže pomoć od lokalne samouprave, Okruga, Ministarstva privrede i premijera Aleksandra Vučića.

Prema rečima predstavnika sindikata, protesti će biti nastavljeni tokom cele nedelje.

"Predsednik opštine je sa nama i želi da nam pomogne koliko je u njegovoj mogućnosti. Nastavićemo proteste i dalje. Tražićemo prijem kod načelnika Pirotskog Okruga oko posredovanja da dođe do sastanka sa ministrom privrede (Željkom Sertićem) i premijerom Aleksandom Vučićem", rekao je poverenik ASNS-a Vladica Marinković.

Njegov kolega iz UGS Nezavisnost Saša Potić kazao je kako očekuje da država preuzme vlasništvo nad fabrikom jer je to jedino rešenje za spas tog preduzeća.

Prošle nedelje menadžment i reprezentativni sindikati kompanije "AHA Mura Prvi maj" uputili su zahtev državnom vrhu i traže da država preduzme vlasništvo nad tom fabrikom i hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom privrede Željkom Sertićem, ukazujući da je to jedina mogućnost da se sačuva 1.300 radnih mesta i fabrika opstane.

Slovenačka kompanija "AHA Mura" je u maju odlukom Okružnog suda u Murskoj Soboti zbog velikih dugovanja za neizmirene poreze, otišla u stečaj. Pirotska fabrika postala je deo stečajne mase zbog čega je i njen opstanak doveden u pitanje.

U septembru 2012. godine englesko-slovenačka kompanija "AHA grupa" kupila je tri proizvodne hale pirotskog "Prvog maja" za 2,1 milion evra. Od države je na ime subvencija dobila 6,6 miliona evra, odnosno 5.000 evra za svako novootvoreno radno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: