"Penzije svojina, ne dirajte ih"

Najavljeno smanjenje penzija za Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) je prihvatljivo jer su mere u funkciji pravih, dubinskih reformi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

10:18

Default images

Sa druge strane, za Udruženje sindikata penzionera Srbije smanjenje penzija je neshvatljivo jer su penzije svojina, Ustavom zagarantovana, koja se ne sme umanjivati.

Predstavnici PUPS-a smatraju da mere štednje ne pogađaju najveći deo penzionera, da je ispoštovan pricip 3P - da penzije prate plate i da će njihovo smanjenje biti upola niže nego kod plata u javnom sektoru. Prema rečima predsednika te stranke Milana Krkobabića, izrečenih na konferenciji za medije prošle sedmice, predviđeno je da se penzije u načelu smanje za 5,5 odsto, dok će se plate u javnom sektoru smanjiti u rasponu između 10 i 10,5 procenata.

Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije, međutim, pravdu nameravaju da potraže pred Ustavnim sudom, a ukoliko ne budu zadovoljni i pred sudom u Strazburu.

Oni će postupak ocene ustavnosti odluke o smanjenju penzija pokrenuti pred Ustavnim sudom Srbije kada takva odluka bude zvanično doneta, a njihovu inicijativu podržali su Savez penzionera Vojvodine i Sindikat penzionera "Nezavisnost".

Potpredsednica Udruženja Marija Todorović rekla je da održivost penzija zavisi od održivosti proizvodnje i da bi mere koje preduzima država trebalo da budu usmerene na povećanje proizvodnje i broja zaposlenih, a ne na štednju.

Ona je podsetila da su penzije lična imovina, da je to stečeno i neotuđivo pravo i da država ne može tek tako da ih smanjuje a da penzioneri ne znaju na koji rok će im penzija biti umanjivana i da li će država nakon isteka tog roka vratiti ono što je smanjivala.

Todorović je za Tanjug rekla da današnji penzioneri pripadaju generacijama koja je svojevremeno samoupravnim doprinosima i drugim zajmovima doprinosila izgradnji fabrika, vodovoda, domova zdravlja, ustanova kulture i da im nije nepoznato da državu pomognu.

"Međutim, sad smo u kapitalizmu, a u kapitalizmu je imovina svetinja i ne može se tek tako oduzimati. Zato smo odlučili da se obratimo Ustavnom sudu i tražimo zaštitu imovine kod tog suda. Mi smo pravna država i pravni postulati se moraju poštovati", rekla je ona.

Prema njenim rečima mogla bi vlada da precizira da je deo sredstava koji se sada oduzima pozajmica i da će jednoga dana biti vraćena, bilo penzionerima bilo njihovim naslednicima.

Postojala je varijanta da se umanji devizna štednja za oko 10 odsto, čime bi se u potpunosti namirio finansijski manjak, ali bi taj novac kasnije morao da bude vraćen uz kamatu, smatra ona.

"To bi prihvatili svi građani, da se zna šta se radi i zašto se radi. Ako je u pitanju oduzimanje dela imovine, onda to može biti samo pozajmica. U suprotonom - oduzimanje imovine je nacionalizacija", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: