Završen protest radnika Jumka

Oko 250 radnika fabrike Jumko iz Vranja protestovalo je ispred zgrade Ministarstva privrede zbog svog lošeg položaja i zbog 30 neisplaćenih plata.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.09.2014.

13:00

Default images

Radnici te firme u restrukturiranju, kako su naveli, ne primaju ni minimalnu zaradu, isplate kasne mesecima, nemaju povezan radni staž, ni pravo na lečenje, pošto im nisu overene zdravstvene knjižice.

Protest je okončan pošto im je iz Ministarstva privrede Srbije obećano da će se o njihovim problemima razgovarati na sastanaku u petak, 26. septembra.

Sastanak će biti održan u Beogradu, a osim predstavnika radnika i ministarstva, prisustvovaće i predstavnici poslovodstva fabrike, koja je u restrukturiranju, kazala je za agenciju Beta predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić.

To im je, kako je navela, obećao pomoćnik ministra privrede Milun Trivunac, koji ih je danas primio.

"Dogovoreno je da se u petak održi sastanak i po obećanju koje smo dobili, neće se izaći dok se ne postigne dogovor", naglasila je
Savićeva.

Ona je dodala da su predstavnici sindikata insistirali da sastanku u petak prisustvuje i ministar privrede Željko Sertić, ali Trivunac to
nije mogao da potvrdi.

Radnici Jumka, njih 1.700, štrajkuju zbog 30 neisplaćenih zarada, a kako su naveli, ne primaju ni minimalnu zaradu, isplate kasne i po nekoliko meseci, a nemaju ni povezan radni staž, ni pravo na lečenje, pošto im nisu overene zdravstvene knjižice.

Radnici su nezadovoljni i zato što ih niko nije obavestio da li je Agenciji za privatizaciju stiglo pismo o zainteresovanosti potencijalnih kupaca za tu fabriku, ili zainteresovanih nema.

Da bi prekinuli štrajk, radnici Jumka traže jednokratnu isplatu jedne zaostale zarade i zaključivanje Sporazuma o načinu i rokovima za izmirenje neisplaćenih zarada i neplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i socijalni program za zaposlene koji dobrovoljno žele da im prestane radni odnos.

Radnici traže i stavljanje van snage sva rešenja i prijave koje su podnete protiv zaposlenih dok su bili u štrajku, kao i da se zaposlenima koji su bili u štrajku isplati 65 odsto osnovne zarade.

Ukoliko taj sporazum ne bude potpian, kako je navela Ranka Savić, protesti će se radikalizovati, odnosno ići će se u blokadu autoputa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: