Ukrajinke lupale, kamioni prošli

Posle dva dana blokade puta kod mesta Ratne na granici Ukrajine i Belorusije, srpske kamiondžije su konačno probile barikadu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

11:09

Default images

Oko 300 Ukrajinki zatvorilo je magistralu protestujući zbog mobilizacije muževa i sinova.

Ali, posle gotovo 48 sati čekanja, nemoći ukrajinske policije i vojske da im pomognu, prevoznici su izgubili strpljenje i nasilno krenuli dalje. Žene su udarale u stakla, retrovizore, lupale šoferšajbne, ali su, ipak, ustuknule. Srećom, niko nije povređen, a i šleperi su neznatno oštećeni. Putovanje naših vozača, koji prevoze robu iz Srbije do Rusije, inače je naporno i uobičajeno traje četiri-pet dana. Blokada od pre dva dana im je dodatno zakomplikovala put.

Ivan Rošković, prevoznik firme „NiM šped“, u Sankt Peterburg vozio je hladnjaču sa 20 tona svežeg voća iz Topole. Zato je postojala opasnost da roba propadne. Na povratku iz Rusije, za jednu beogradsku firmu, dovoze tone papira.

"Blokada kod Ratne nije bila prva u ovoj turi. Prethodno zaustavljanje zateklo nas je kod Mokačeva, posle ulaska u Ukrajinu iz Rumunije. Okupljeni građani su, međutim, propuštali hladnjače i kola Hitne pomoći, pa nas ta blokada nije pogodila", kaže Rošković.

"Ove relacije Srbija- Rusija, vozi samo jedan vozač. Obično vozimo po devet sati i isto toliko se odmaramo i spavamo, uglavnom u kamionima na velikim benzinskim pumpama koje imaju video-nadzor. Na putu od Srbije do Rusije spavamo tri puta, obično posle granice sa Ukrajinom, Belorusijom i u Rusiji. Navikli smo na takve relacije i višesatnu vožnju. Trasu kojom smo krenuli kroz Ukrajinu, dugu oko 700 kilometara, prešao sam bezbroj puta i poznajem je kao svoj džep", kaže Rošković.

Iz Srbije, priča Rošković, ide se preko rumunskih gradova Temišvara, Arada, Oradeje i Satu Marea. U Ukrajinu se ulazi kod Đakova. Put odatle do Mokačeva, prvog većeg mesta, dug je oko 50 kilometara, ali je vrlo loš, pa ta deonica „košta“ naše vozače tri i po sata.

"Dalje idemo prema Lavovu, gde su mnoge kolege ranije okretale za Kijev, pa dalje u Rusiju", objašnjava naš sagovornik.

"I oni, međutim, sada, idu isključivo od Lavova preko Lucka, putem, kojim sam i ja krenuo pre tri dana. Posle Ratne, prelazimo u Belorusiju, pa prema različitim delovima Rusije. Inače, čim se uđe u Ukrajinu, put je dalje prohodan i bezbedan. Problem je, međutim, što su Ukrajinci revoltirani i više se ne zna kada i gde mogu da blokiraju put".

Kako su nam juče rekli nadležni u čačanskoj firmi „NiM šped“, blokada na ukrajinskoj granici ih je zatekla i primorani su da razmišljaju o alternativnim pravcima do Rusije.

"Ova situacija nam je veoma zakomlikovala posao, jer zasad imamo dozvole za tranzit kroz Ukrajinu", kažu u sektoru za transport i logistiku „NiM špeda“. "Ako budemo rešili da promenimo putanju, biće nam potrebne dozvole za prolaz kroz Mađarsku, Slovačku, Poljsku. Osim što je taj put mnogo duži, više bi nas koštao. Ipak, bilo bi korektno da Ukrajinci zvanično potvrde da li su njihove granice, zbog situacije u zemlji prohodne ili ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: