Sindikati: Iza nas ne stoje partije

Lideri dva reprezentativna sindikata saopštili su da iza najavljenog protesta protiv Zakona o radu, ne stoji nijedna politička partija već isključivo sindikati.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.07.2014.

15:32

Default images

Sindikati, istakli su lideri Samostalnog sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, smatraju da reformski zakoni pre usvajanja u Skupštini moraju da prođu određenu proceduri i javnu raspravu.

"Naš cilj je da dobijemo kvalitetnije zakone o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju... Naš cilj nije da zaustavimo reforme već da dođemo do rešenja", rekao je Orbović.

Orbović je rekao da ne može da shvati najave vladajuće stranke o organizvanju kontramitinga na sindikalne proteste, slanju policije da kontroliše po firmama ko će protestovati, kao ni "bljuvotine po medijama" o sindikalnim vođama.

"Da li je to demokratija?", zapitao je Orbović, ističući da sindikati nikada nisu bili agresivni. Čanak je potvrdio da je UGS Nezavisnost napustio Socijalno ekonomski savet.

Lider Nezavisnosti je rekao da je organizovanje kontramitinga onih koji podržavaju zakon o radu povratak na "48. i informbiroovske metode", kao i da je o tome obavestio Američku privrednu komoru i Savet stranih investitora.

"Šefa misije Evropske unije u Beogradu Majkla Devenporta sam zamolio da interveniše u Briselu i ukaže premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da se ne igra životom svojim građana", naveo je Čanak.

Čanak je ocenio da se izmene Zakona o radu "donose hajdučki" i najavio da će se sindikati protiv toga "boriti do poslednjeg": "Bijemo se dok nas ima. Ukoliko budu prljavi uzvratićemo istom merom".

Dva reprezetatnivna sindikata će sutra na Trgu Nikole Pašića, ispred Doma sindikata postaviit šatore, i tokom protesta razgovarati s građanima i prikuplati potpise za zahtev Skupštini Srbije da ne usvaja izmene zakona o radu i o PIO.

Orbović je rekao da očekiuje da će vrlo brzo sakupiti 500.000 potpisa, iako je za zahtev potrebno 100.000 potpisa.

Prvog dana će demonstrirati radnici preduzeća u restruriranju, a za četvrtak je planiran veći, centralni portest u Beogradu.

Orbović i Čanak kritikovali su što se zakoni menjaju bez javne rasprave, a Čanak ocenio da pri izmeni dva zakona, važna za sve građane Srbije, "ima dosta cirkusa", i ukazao da će ti zakoni pogoršati položaj zaposlenih i penzionera.

"Mi smo svi superbedni, a sa ovim (zakonima) ćemo biti još veći bednici", rekao je on.

“Male uštede, a prilična šteta“

Potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković smatra da bi svaka vlast izbegla donošenje zakona o radu, ovakvog kakav skupštini predlaže Vlada Srbije, a u kojem, kako kaže, ponuđena rešenja pogađaju i zaposlene i nezaposlene i one na socijalnoj brizi i penzionere.

Zato poručuje da je pošteno da se to građanima kaže.

"Nema druge, mora im se reći da oni treba da plate cenu tuđih promašaja, jer mi smo u ovu situaciju došli zbog permanentnog odlaganja promena i tako što smo trošili više nego što proizvodimo. Ali zar su za to krivi zaposleni, studenti, inteligencija i sindikati“, pita Stojiljković i u izjavi za Tanjug odgovara da je za takvu situaciju kriva isključivo vlast.

Upitan o primedbama na predložene izmene Zakona o radu Stojiljković kaže da će one doneti male uštede budžetu, a priličnu štetu zaposlenima, te da neće bitno povećati zaposlenost.

Objašnjavajući da će zakon doneti neznatne uštede budžetu, Stojiljković kao primer navodi manje troškove poslodavaca za otpremnine tako što će otpušteni umesto tri dobijati dve plate, a u slučaju da tuži firmu a ne izgubi spor sleduje mu najviše šest plata.

Navodi i da je u predloženom zakonskom rešenju minimiziran minuli rad, pa tako oni koji su radili recimo 30 godina do sada su na platu imali 10 ili 15 odsto, a sada će im poslodavac plaćati samo minuli rad u njegovoj firmi, čime se, smatra Stojiljković, više nigde neće vrednovati radno iskustvo.

On podseća da i na zapadu postoje bonusi za "vernost" i "trajanje" u firmi, jer je to deo napora da se sačuvaju kvalitetni zaposleni, dok je rešenje koje nudi novi Zakon o radu, smatra on, način da radnu snagu učinite što jeftinijom.

Nije, međutim, uveren da će pojeftinjenje radne snage biti posebno motivišuće za eventualne investitore, jer, navodi, za ozbiljne ulagače mnogo je važnije smanjiti korupciju i koruptivno delovanje u sklapanju poslova, napraviti održiv poslovni ambijent i lišiti tržište javnih i privatnih monopola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: