Da li je Rovni pomogla ili odmogla?

U analiziranju svega što se dešavalo tokom poplava i da li je moglo da bude sprečeno, postavilo se pitanje funkcionisanja brane i akumulacije Rovni u Valjevu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2014.

15:33

Default images

Reč je o projektu, čija je izgradnja počela još sredinom osamdesetih godina prošlog veka, ali još nije stavljena u potpunu funkciju, mada je više od 90 odsto završena.

Da li je brana Rovni pomogla ili odmogla Valjevu tokom ovih poplava? Direktor tog sistema Miodrag Marković nema dilemu. Tvrdi da je akumulacija smanjila nivo Kolubare za čak 50 cenimetara i da je to ublažilo poplavni talas koji je išao prema Valjevu.

"Defititivno brana je neophodna i Srbiji i Valjevu, i svim opštinama niz Kolubaru s obzirom na efekat koji je dala nezavrsna. U sprečavanju poplava grada Valjeva da se u brani stvori vodena retenzija i da se zaustavi preko pet kubika vode i da se propusna moć, znatno ublaži poplavni talas koji je išao prema Valjevu“, kaže Miodrag Marković direktor sistema Rovni.

Šef projekta izgradnje brane Aleksandar Glišić objašnjava da je akumulacija ublažila vrh poplavnog talasa i zadržala skoro tri miliona kubika vode.

"Ta voda bi sigurno preplavila most na Kolubari najuzvodniji most na Jadru, ne smem ni da pomislim šta bi se desilo, tih sto metara kubnih kroz glavnu ulicu Karadjordjevu izuzetno velikim brznama i sada uopšte ne možemo da govorimo kakve bi posledice toga mogle da budu“, kaže Glišić.

On priznaje da bi efekti rada brane bili još bolji da je ona u potpunosti puštena u funkciju. Odlučno negira sve spekulacije da je brana štiteći Valjevo, u stvari iskomplikovala situaciju u Obrenovcu.

"Mislimo da su svi gradovi koji su bili odmah nizvodno od Valjeva na njih je radikalno utisala da ne dođe od većih poplava kao što je Lajkovac i taj uticaj pozitivni je slabio što se išlo dalje ka Obnrenovcu. Tu imate gomilu pritoka kao što su Tamnava, Ljig, koje nemaju takve akumulacije kao što je Rovni“, kaže Glišić.

I Marković i Glišić ističu da je izuzetno važno završiti branu, posebno ako se zna da je neophodno manje od 10 odsto sredstava koja su uložena u njenu izgradnju, što bi moglo da se završi za manje od godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: