Gligorov: Reforme bez podrške

Saša Radulović nije imao podršku Vlade za reforme koje ježeleo da sprovede, kaže istraživač bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.01.2014.

13:13

Default images

Gligorov je ocenio da ministar privrede u ostavci Saša Radulović nije imao podršku Vlade Srbije, pre svega prvog potpredsednika Aleksandra Vučicga, za reforme koje je predložio.

"Radulovićevo obrazloženje ostavke veoma optužujuća slika funkcionisanja cele Vlade Srbije, pa i samog (prvog potpredsednika Aleksandra) Vučića", rekao je Gligorov za Radio Slobodna Evropa i istakao da će pitanje nepopularnih reformi ponovo doći na dnevni red odmah posle izbora.

Uskraćivanje podrške "bolnim reformama ministra privrede", Gligorov je objasnio time što se vlast sve vreme, od majskih izbora pre dve godine, zapravo pripremala za prevremene izbore, pa nije želela da zbog teških mera izgubi podršku birača.

Gligorov se složio sa ocenama Radulovića koji je srpsku privrednu stvarnost opisao kao propalu ekonomsku politiku subvencionisanja, korupcije, partijskog zapošljavanja, samovolje pojedinaca, pljačkaške privatizacije, parazita koji žive na leđima društva, kao i sa konstatacijom da je budžet za ovu godinu neodrživ, u nekim delovima čak i neozbiljan.

"Ključni problem je, na šta ukazuje i Radulović, fiskalna politika, koja vodi niskoj stopi privredne aktivnosti u jednom dužem periodu", rekao je istraživač bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije.

Prema njegovim rečima, ako nema bržeg privrednog rasta, nije moguće rešiti nijedan ozbiljniji problem u Srbiji, bilo da je reč o zapošljavanju, o socijalnoj stabilnosti ili izlaženju iz dužničkih obaveza.

"Ako planirate da sledeće tri, četiri godine, a u stvari po fiskalnoj strategiji, u sledećih 10 godina, imate u najboljim periodima jedva tri odsto rasta bruto domaćeg proizvoda, to praktično znači da ste vi za tih 10 godina odustali da rešite bilo koji ozbiljniji problem u zemlji", rekao je Gligorov.

On je dodao da se iz Radulovićeg obrazloženja ostavke može zaključiti da su najave arapskih, ruskih, beloruskih i drugih para koje će navodno stići u Srbiji "od početka bila manje više predizborna strategija".

"Cilj svega toga bila je ne toliko fiskalna održivost ili poboljšanje privredne aktivnosti ili rešavanje radničkih prava, već to da se pre svega pripreme prevremeni izbori, do kojih je na kraju i došlo", rekao je istraživač bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: