Rekordan izvoz u Rusiju

Robna razmena Srbije i Rusije u 2013. iznosila je tri milijarde i 34,4 miliona dolara, što je za 11,6 odsto više nego 2012, objavila je Privredna komora Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.01.2014.

11:51

Default images

Izvoz iz Srbije zabeležio je rekordan rezultat uz značajan rast od 22,2 odsto i njegova nominalna vrednost dostigla je milijardu i 65,2 miliona dolara.

Uvoz iz Rusije je prošle godine bio u padu, da bi se u poslednjem kvartalu znatno povećao, što u ukupnom proračunu znači rast oko 6,6 odsto, tako da je vrednost uvoza dostigla milijardu 969,3 miliona dolara.

Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom iznosi 904 miliona dolara, a pokrivenost uvoza izvozom je 54 odsto.

Rusija je četvrti partner Srbije u izvozu u 2013. godini sa učešćem od oko 7,2 odsto od ukupnog izvoza Srbije, a treći u uvozu sa učešćem od devet odsto.

Privrednu saradnju Srbije i Rusije karakteriše međusobna bescarinska trgovina za oko 99 odsto robe, rast izvoza, broja srpskih kompanija koje izvoze na rusko tržište i širenje lepeze proizvoda u izvozu. Deficit je konstantno prisutan na srpskoj strani zbog uvoza energenata između 60 i 80 odsto.

U 2013. godini, na tržište Rusije izvozilo je 768 srpskih kompanija, a godinu ranije 702. Prošle godine 1.372 različita proizvoda izvezena su u Rusiju, a 2012. godine 1.207.

Najzastupljeniji proizvodi u srpskom izvozu su hula-hop čarape, podni pokrivači i tapete, jabuke, višeslojne podne ploče, lekovi za maloprodaju, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, cevi od rafinisanog bakra i spoljne pneumatske gume za putničke automobile.

Iz Rusije u Srbiju se najviše uvoze nafta i gas, zatim aluminijum i žica od rafinisanog bakra. Uvozi se i urea, ugljenik, odlivci, otpresci, otkivci neobrađeni od bakra, cigarete koje sadrže duvan, šipke i profili od rafinisanog bakra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: