Srbija

Ponedeljak, 23.12.2013.

13:53

Socijalne karte pre otpisa dugova

Pre razgovora o otpisu dugova građanima trebalo bi uraditi socijalne karte, poručuje ministarka energetike Zorana MIhajlović.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministarka Mihajlović je izjavila da bi osnova za eventualni otpis duga prezaduženim građanima bila prvo postojanje socijalne karte, koju bi trebalo uraditi, pa bi se onda o tome moglo razgovarati.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare Srpske napredne stranke, čija je potpredsednica, odgovarajući na potanja da prokomentariše najave iz susedne Hrvatske po kojima bi prezaduženim građanima, koji po raznim osnovama duguju oko tri mijarde evra, a ne mogu da izmire obaveze prema poveriocima, bila otpisana dugovanja navela da je veoma različito stanje u Hrvatskoj i Srbiji.

"Vrlo je različit taj odnos u Hrvatskoj i u Srbiji i iznos duga u Hrvatskoj i u Srbiji. Slažem se potpuno da postoji jedan deo stanovništva koji ne može da plati svoje dugove i baš zbog toga je Ministartstvo energetike napravilo tri reprograma duga za struju", ukazala je MIhajlovićeva.

Ona je podvukla da bi osnova za tako nešto bila prvo postojanje socijalne karte i jasan pregled.

Prema njenim rečima potrebno je uraditi socijalnu kartu, pa tek bi se onda na osnovu nje moglo razgovarati o otpisu dugovanja ili nekoj drugoj meri za pomoć prezaduženim građanima.

Međutim, dodala je ona, razlika između Srbije i Hrvatske je i u tome što kod nas ima preduzeća u restruktuiranju koja duguju stotine miliona dinara za struju, gas... i zapitala da li to znači da će se dugovi otpisivati stanovništvu, a ne privredi ili i jednima i drugima.

Ona je rekla i da se ne sme zaboraviti ni onaj procenat stanovništva koji redovno plaća obaveze i koji može da kaže da ako neko nije plaćao godinama obaveze da neće ni oni i podsetila da je i prilikom reprograma za struju veliki broj građana smatrao da otpisi nisu fer kada oni redovno plaćaju.

Upitana da prokomentariše pojedine natpise da ima javnih preduzeća koja najavljuju 13. platu ministarka je rekla da iz njenog ministarstva nije otišlo nikakvo odobrenje nijednom preduzeću da bilo sta isplaćuje.

"Ako neko javno preduzeće islaćuje nešto nazvano 13. platom i to je skladu sa zakonom to treba u svakom slučaju proveriti - situaciji kada preduzeće ima gubitak da li uopšte treba govoriti o bilo kakvoj 13. plati", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: