Zbog računa zatvorena 691 radnja

Ni stalne kontrole poreskih inspektora ne mogu da nateraju trgovce i ostale vlasnike fiskalnih kasa da redovno izdaju račune svojim kupcima.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2013.

11:11

Default images

Rezultati kontrola koje sprovodi Poreska uprava Srbije stalno se "vrte“ na procentu od 40 do 50 odsto onih koji državu "zakidaju“ ne evidentirajući po propisima pazar kroz fiskalne račune.

U periodu od 1. januara do 23. septembra 2013. godine kontrolom evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa obuhvaćeno je 5.411 poreskih obveznika na teritoriji republike, rečeno je "Novostima“ u Poreskoj upravi Srbije.

Kod 2.158 obveznika utvrđene su nepravilnosti, dok je protiv 2.171 obveznika koji je svojim postupanjem, odnosno propuštanjem učinio prekršaj, pokrenut postupak za utvrđivanje prekršajne odgovornosti. Gotovo 13 odsto obveznika privremeno je dobilo "katanac“ na bravu, zbog učinjenih prekršaja.

"Prema 691 obvezniku izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti, u skladu sa propisom koji uređuje poreski postupak i poreska administracija, i to: 105 privremenih zatvaranja objekata zbog neprijavljenih radnika i 586 zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase", preciziraju poreznici.

Poreski inspektori sve češće posećuju javne manifestacije. Praktično, svaki drugi ugostitelj ne izdaje fiskalni račun, što je pokazala i poslednja kontrola na tek završenoj manifestaciji "Berba grožđa“ u Vršcu, Sremskim Karlovcima i Aleksandrovcu.

I mali trgovci, mnogobrojne samostalne trgovinske radnje, što je javna tajna, ne bi opstali, da ne rade "na crno“. U većini radnji "na ćošku“ kupac ne dobije račun za svaki pazar. Istovremeno, pojedini veliki sistemi pod okriljem države, najvažniji su i najveći dužnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: