"Stros-Kan je pun pogodak"

Srpski ekonomisti su, u izjavama Tanjugu, ocenili da će za Srbiju biti koristan dolazak Domink Stros-Kana u tim srpske vlade u funkciji savetnika.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 17.09.2013.

15:45

Default images

Ekonomisti ističu veliko iskustvo i znanje bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, kao i njegove dobre kontakte u međunarodnim institucijama.

Ekonomista Ljubodrag Savić je rekao da nema nikakvu dilemu oko toga da li je angažovanje Stros-Kana dobro za Srbiju i da je to u ovoj situaciji - "pun pogodak".

"To je čovek koji je bio na čelu MMF-a i ministar finansija u francuskoj vladi i vrlo je kvalifikovan - ima stručnost, dobro iskustvo i dobre pozicije u međunarodnim institucijama", rekao je Savić.

Komentarišući izjavu prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da su pripremljana tri paketa mera vezana za javni dug, deficit i poresku politiku, Savić je ukazao da se ti paketi odnose na probleme koje treba urgentno rešavati.

On je naveo da su to najdelikatnija pitanja i da se slaže sa tim da ih treba rešavati što pre, napominjući da se, ipak, nedovoljno pažnje poklanja merama za rešavanje osnovnog problema, a to je da imamo malu realnu proizvodnju.

"Ove mere sasvim su u redu, ali ako se ne poveća proizvodnja i izvoz, njihov efekat će biti dosta limitiran", dodao je Savić.

Ekonomista Goran Nikolić je, takođe, kazao za Stros-Kana da je "prosto očigledno da se radi o vrlo ozbiljnom ekonomisti" i da je njegov dolazak za svaku pohvalu.

"Stros-Kan će davati savete koji su čisto makroekonomski... On je čak dao i pravac novog razmišljanja o MMF-u, koji je više levo orijentisan", istakao je Nikolić.

On je kazao da je Stros-Kan levičar i da i tu komponentu u ovom momentu treba imati u vidu u vezi sa saniranjem dugova.

"Verovatno nismo imali ozbiljnijeg ekonomistu da savetuje naše vlade, koliko znam, nikad u istoriji", rekao je Nikolić.

Što se tiče najavljenih paketa mera, Nikolić je kazao da je za javni dug dobar najavljeni cilj da se "prepakuje" odnosno da se jedan deo duga koji nosi visoke kamate, gde imamo 400 milijardi dinara duga, urgentno razduži i da se uzimaju krediti sa po jedan-dva odsto kamate umesto onih 10,6 odsto kamate u dinarima.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da Stros-Kan može dosta pomoći srpskoj vladi.

"Mnogi ljudi koji imaju znanje i iskustva iz inostranstva mogli bi nama pomoći. Stros-Kan bi nam naročito mogao pomoći ako budemo svojski hteli da se vratimo u neki aražman sa MMF-om", rekao je Kovačević.

Za državu je, kako je rekao, velika šteta što nije postigla novi aranžman sa MMF-om, uz koji bi brže stekla poverenje u svetu, bolji rejting, jeftinije dalje zaduživanje, što bi i doprinelo da se manje srlja u sve veće dugove, što je sada slučaj.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, detalji oko angažovanja Stros-Kana nisu poznati i taj proces nije dovoljno transparentan, jer javnost ne zna "za koje svrhe će on biti korišćen kao savetnik, niti se zna kolko će koštati njegovi saveti, koliko će trajati savetovanje i na koji će način to biti regulisano".

Komentarišući pripremljene pakete mera za javni dug, deficit i poresku politiku, Kovačević je kazao da ima generalno loše mišljenje o "takvim globalnim idejama".

Kovačević je naveo da poreski sistem nije lako menjati, jer je u Srbiji "jako dugo kvaren" i da je u našoj zemlji naplata poreza jako loše organizvana i slaba, kao i da ima puno nejasnoća u sadašnjoj poreskoj politici.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je jako razumno angažovati strance za ekonomske savetnike u vladi, "s obzirom da mi nismo neka razvijena zemlja u pogledu ekonomske struke i nauke".

Madžar je dodao da ne očekuje neke spektakularne rezultate od toga, jer u Srbiji ograničenje, ipak, nije bilo u nedostatku znanja već u političkim uslovima.

Mnoge stvari za koje su ekonomisti dobro znali i umeli da dokažu da su atraktivne, poželjne i ekonomski racionalne, nisu prihvatane zato što su postojala politička ograničenja i što se to vlastodršcima jednostavno nije isplatilo, predočio je Madžar.

Više znanja će svakako moći da doprinese boljoj ekonomskoj politici i mislim da je jako dobro angažovati takve ljude, jer će neke stvari i na političkom planu moći lakše da prođu, ako su iza njih neka zvučna strana imena, ocenio je Madžar.

On je izrazio zadovoljstvo što je Stros-Kan najavio da će predložene mere za oporavak privrede biti zanovane na profitu, a ne na državnim subvencijama.

Profesor Vladimir Gligorov je gostujući u Kažiprstu B92 rekao da je Dominik Stros Kan u mnogome doprineo promeni filozofije MMF-a dok je bio na čelu te svetske finansijske institucije.

Gligorov isitče da je Stros-Kan jako dobar stručanjak ali da je pitanje šta on uopšte kao savetnik u Vladi Srbije može da uradi.

Dominik Stros-Kan sastao se danas sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom finansija Lazarem Krstićem i ministrom privrede Sašom Radulovićem, nakon čega je izjavio da će pokušati da pomogne narodu Srbije da se popravi stanje srpske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: