Srbija

Ponedeljak, 20.05.2013.

21:53

Rok za BG obilaznicu – 18 meseci

Koridori Srbije traže deo obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Bubanj potoka, u punom profilu autoputa, bude završen za 18 meseci, pišu Večernje novosti.

Izvor: Novosti

Default images

Prema pisanju ovog lista, čekaju se ponude pet firmi koje će da finansiraju i da grade autoput, ali Vlada Srbije mora prethodno da nađe pare za eksproprijaciju.

Pet stranih kompanija, koje su zainteresovane za finansiranje i izgradnju obilaznice oko Beograda, imaju rok do 14. juna da dostave ponude Koridorima Srbije. Reč je o kineskom Sinohidru, češkom Metrostavu, a u igri su i dve italijanske i jedna izraelska firma. Prispele ponude Koridori će dostaviti Vladi Srbije sa predlogom najboljeg rešenja.

Međutim, kako, za Novosti, kaže Dmitar Đurović, direktor Koridora, u izgradnju se neće ulaziti dok Vlada Srbije za eksproprijaciju ne obezbedi potrebnih oko 35 miliona evra, a Ministarstvo finansija već traži rešenje.

"Naš je plan da se ugovor potpiše na rok izgradnje od dve godine, ali da radovi budu završeni u periodu od godinu i po dana. Insistiraćemo od izvođača da se radovi izvode u tri smene kako bi posao bio što pre završen, jer obilaznica oko Beograda je jedna od ključnih deonica drumskog Koridora 10", kaže Đurović.

"Da se obilaznica oko prestonice na potezu Batajnica - Dobanovci - Bubanj potok završi u punom profilu auto-puta, prema najgrubljim procenama, potrebno je oko 250 do 300 miliona evra", objašnjava on.

Trenutno se, po Đurovićevim rečima, izvode radovi u punom profilu auto-puta na deonici od Dobanovaca do Batajnice u dužini od oko tri kilometra. Posao, kaže, treba da počne i na levoj traci od Batajnice do Ostružnice. Te radove kreditira Evropska investiciona banka, a investitor su Putevi Srbije. Takođe, ovo javno preduzeće raspisalo je i tender za dve petlje - Orlovača i Bubanj potok.

Počelo je i izvođenje radova na sanaciji tunela Železnik, gde je investitor preduzeće Koridori Srbije, a izvođač radova domaći konzorcijum, koji predvodi institut "Mihajlo Pupin - automatika".

Na obilaznici oko Beograda preostalo je da se uradi još oko 20 kilometara polu-autoputa od mosta na Savi do tunela Straževica i deset kilometara punog profila autoputa od Straževice do petlje Bubanj potok.

Intenzivni pregovori vode se oko kompletiranja mosta preko Save i dela ostružničke petlje u dužini od oko tri kilometra, zatim na Sektoru četiri treba da se kompletira još šest kilometara trase, a na Petom sektoru kilometar i po trase leve trake autoputa, tri mosta i leva cev tunela Straževica.

U budućnosti je planirana i izgradnja nastavka obilaznice oko Beograda, od Bubanj potoka do autoputa za Pančevo, sa novim drumsko-železničkim mostom preko Dunava, kod Vinče.

Česima opomena pred raskid ugovora

Preduzeće Koridori Srbije uputiće u sredu opomenu pred raskid ugovora češkoj firmi Suptera, kojoj je poverena izgradnja tunela Bancarevo na istočnom kraku Koridora 10.

Kako kaže Dmitar Đurović, ova firma radove ne izvodi punim kapacitetom u skladu sa ugovorenom dinamikom.

"Tražićemo da ubrzaju radove, da angažuju dodatnu radnu snagu i mašine ili će ugovor biti raskinu, jer nikakva kašnjenja na najvažnijem putnom pravcu u Srbiji više nećemo tolerisati", ističe Đurović.

Ugovorena vrednost radova na tunelu Bancarevo premašuje 1,9 milijardi dinara. Izvođenje radova počelo je sredinom marta prošle godine, a rok za završetak posla je 720 dana. Posao mora da bude završen do 5. marta 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: