Ništa od fonda,banke uteruju dugove

Problematični krediti u Srbiji se neće sliti u poseban investicioni fond, jer on neće biti ni osnovan, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.03.2013.

20:56

Default images

Centralna banka je poslovnim bankama prepustila da dosta liberalnije upravljaju spornim i nenaplativim potraživanjima.

Zajmove privredi banke već mogu da ustupaju specijalizovanim institucijama za naplatu dugova, a mogu da osnuju i sopstvene firme na koje će prebaciti sve problematične kredite.

Očekuje se da će banke pojedinačno osnivati po jedan ili više namenskih investicionih fondova za upravljanje sopstvenim lošim plasmanima, iz svog kapitala i u sopstvenoj režiji. Kapital za njihovo osnivanje obezbediće poslovne banke u čijem će one i biti vlasništvu. Banke će u njih preseliti već postojeći, sopstveni i dobro obučen kadar, koji je radio na sličnim poslovima.

"Inobanke su ovo već radile, preko svojih nekretninskih firmi, koje su klasična društva sa ograničenom odgovornošću - finansirale ih, kreditirale, preko njih umanjivale rezervacije i brže oslobađale keš, naplaćujući deo glavnice", kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

"Pojedine su pokušale i da preko matica u inostranstvu zaštite sporne plasmane. Upozoravli su ih i regulatorni organi. Posebno komforno su se ponašale lizing kuće, koje su iskoristile izostanak regulative u ovoj oblasti".

Neodgovorno je, kako kaže Živanović, potencijalne bankarske gubitke, posebno inobanaka, finansirati novcem poreskih obveznika, a državu opteretiti dodatnim rizikom. Iz procesa upravljanja i naplate loših kredita maksimalno treba isključiti državne interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: